Đukić: Nećemo podržati da direktor RTV bude neko ko je u javnosti otvoreno širio političku, nacionalnu i vjersku mržnju

U proteklih šest mjeseci, napisao je on, „predsjedniku i potpredsjedniku Opštine je bilo „lakše i mudrije“ da posmatraju sa „bezbjedne daljine“ napade pojedinih opozicionih partija u Kolašinu na predsjednika SO oko RTV „Kolašin““

7792 pregleda 32 reakcija 7 komentar(a)
Đukić, Foto: Grupa birača
Đukić, Foto: Grupa birača

Predsjednik Skupštine opštine (SO) Kolašin Milan Đukić kazao je da je razočaran „poslednjim dešavanjima oko RTV „Kolašin““ i informacija koje on i ostali odbornici Grupe birača (GB) dobijaju i vezi sa tim lokalnim javnim emiterom“.

Đukić je saopštio da je razočaravajuće da se iz medija informiše „o većini dosadašnjih postupanjima koalicionih partnera – predsjednika Opštine Milosava Bulatovića (DPS) i potpredsjednika Danila Medenice (SD) u odnosu na RTV „Kolašin“ i ranije predloge i zahtjeve GB povodom osnivanja tog medija“.

„Sada mi je potpuno jasno zašto predsjednik Opštine do sada nije sprovodio obaveze osnivača i nije odgovarao na moja interesovanja o zakonitosti dosadašnjih postupaka u RTV „Kolašin“. Jasno mi je i zašto se potpredsjednik Medenica nije oglašavao povodom brojnih dilema oko novoosnovanog javnog emitera, a neposredno prije toga je onako „vatreno“ na Skupštini „garantovao“ za „misiju i zadatak“ budućeg RTV „Kolašin““, kazao je Đukić.

U proteklih šest mjeseci, napisao je on, „predsjedniku i potpredsjedniku Opštine je bilo „lakše i mudrije“ da posmatraju sa „bezbjedne daljine“ napade pojedinih opozicionih partija u Kolašinu na predsjednika SO oko RTV „Kolašin““. Đukić podsjeća da predsjednik SO nema nikakve nadležnosti poslije usvajanja odluke o osnivanju lokalnog javnog emitera.

„Poslije odluke o osnivanju doo RTV „Kolašin“ sve obaveze osnivača – pravne, finansijske i nadzorne, preuzimaju predsjednik Opštine i njegovi saradnici. Da li je predsjednik opštine o ovome „neobaviješten“, ili već pola godine „sagledava situaciju“, ili ne poznaje obavezu poštovanja i primjene Zakona o lokalnoj samoupravi vidjet ćemo vrlo brzo kad dođu na red njegov ugovor sa RTV, finansiranje i primjena odluke o osnivanju. Da li je potpredsjednik Medenica, u ime osnivača, na skupštinskim odborima pred opozicijom imao zaštitnički stav zbog „neophodnosti“ osnivanja radija ili zbog nekog dogovora sa sadašnjim vd direktora o zapošljavanju, kako sada saznajemo, još šest ljudi?“, pita predsjednik SO.

Dosadašnji postupci i odluke poslije osnivanja RTV „Kolašin“, tvrdi Đukić, „kao i „držanje glave u pijesku“ od strane osnivača – Opštine Kolašin i nekolicine pojedinaca iz redova naših koalicionih partnera DPS-a i SD-a, donijeli su samo negativne političke poene lokalnoj vladajućoj koaliciji“.

„Poslednjih dana, nama iz GB postaje jasno, da će predsjednik Opštine iz DPS-a i potpredsjednik iz SD-a izgleda ignorisati naš raniji zahtjev da Skupština daje saglasnost na izbor direktora RTV, statut i finansijski plan rada. Naš zahtjev je utemeljen u Zakonu o lokalnoj samoupravi i Statutu Opštine, a oni bi, čini se, to rado zaobišli slobodnom interpretacijom Zakona o medijima. Takođe se pitamo da li će pokušati zaobiđu Skupštinu jer znaju da odbornici Grupe birača nikada neće dići ruku za sadašnjeg vd direktora, kao i Statut i finansijski plan koji smo tek sada imali prilike da vidimo a koji su dugo skrivani“, najavljuje predsjednik SO.

Građani Kolašina treba da znaju da, tvrdi on, „da odbornici GB kao i još neki odbornici vladajuće koalicije, neće Skupštini podržati da direktor RTV bude neko ko je u javnosti otvoreno širio političku, nacionalnu i vjersku mržnju“. Neće, najavljuje on, podržati „ni nezakoniti Statut društva, a ni finansijski program koji nije u skladu sa realnim potrebama lokalnog javnog emitera“.

„U ovom slučaju, ali i svim budućim podržat ćemo samo one predloge koji su u interesu svih građana Kolašina. RTV treba da vode ljudi koji će da prihvate obavezu da to društvo bude na nivou bogate tradicije kolašinskih institucija i ustanova kulture. U njemu treba da budu na održiv i transparentan način angažovani osvjedočeni talenti voditeljskog posla i posvećeni novinari kolašinskog medijskog prostora. Izgrađivati lokalnog javnog emitera koji treba da služi javnosti, a potpuno ignorisati tu istu javnost u Kolašinu, dovesti će do toga da on, već na početku, bude osuđen na propast“, poručio je Đukić.

On je pozvao predsjednika Opštine i njegove saradnike „da preuzmu odgovornost za dosadašnje „rezultate“ osnivanja RTV „Kolašin“ i da počnu da primijenjuju svoje obaveze iz Zakona o lokalnoj samoupravi i Statuta opštine“. To podrazumijeva, podsjeća Đukić, „da SO, kao najviši organ vlasti, u kome su predstavnici građana mora davati saglasnost na izbor direktora, statut i finansijski plan“.

„Koalicione partnere upozoravam da odgovornost sprovođenja ovakvih javnih politika, kao što je slučaj sa RTV „Kolašin“, mi iz GB nećemo dijeliti sa njima jer smo na vrijeme upozorili na nepravilnosti i nezadovoljstvo građana. Molim ih da obrate pažnju na činjenicu da je neophodno da politička stabilnost, održiva i kvalitetna rešenja i odluke lokalnih institucija moraju biti obaveza koalicione vlasti do kraja zajedničkog mandata. Ukoliko se budu donosile jednostrane odluke kao u slučaju RTV „Kolašin“, one svakako neće donijeti ništa dobro građanima Kolašina“, poručio je Đukić.

Bonus video: