Opština Pljevlja za porez duguje 1,8 miliona eura

Opština Pljevlja ne izmiruje obaveze državi po osnovu poreza i doprinosa od maja 2016. godine, a ima preko 800 zaposlenih
84 pregleda 0 komentar(a)
Pljevlja, Opština Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Opština Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 06.01.2018. 19:38h

Opština Pljevlja i javna preduzeća već duže ne izmiruju obaveze državi po osnovu poreza i doprinosa na zarade zaposlenih, potvrdio je predsjednik Opštine Mirko Đačić.

On je kazao da Opština Pljevlja ne izmiruje obaveze državi po osnovu poreza i doprinosa od maja 2016. godine, iako se ugovorom o reprogramu ranijeg poreskog duga Opština obavezala da će to redovno raditi.

Đačić je kazao da su mjesečne obaveze Opštine po osnovu poreza i doprinosa oko 92.000 eura, odnosno ukupan dug za ovaj period iznosi preko 1,8 miliona eura.

U Opštini Pljevlja i javnim preduzećima radi preko 800 zaposlenih, a prosječna neto zarada je oko 470 eura.

Ugovorom o reprogramu ranijeg poreskog duga u iznosu od oko 11 miliona eura, Opština Pljevlja kao i druge Opštine u Crnoj Gori obavezale su se da redovno servisiraju svoje tekuće obaveze odnosno da isplaćuju zarade u bruto iznosu.

Ugovorom su se pored reprograma poreskog duga Opštine obavezale da utvrde dinamiku rješavanja viška zaposlenih u organima lokalne uprave, javnim službama, ustanovama i javnim preduzećima čiji je osnivač.

Đačić je kazao da bi Opština mogla da izmiri zaostala poreska dugovanja ukoliko bi im bio uplaćen dug “Vektre Jakić” po osnovu koncesija na šume.

Ranije je saopšteno da je “Vektra Jakić”, Opštini Pljevlja dužna 1,5 miliona eura za poreze za period od 2012. do 2017. i za koncesionu naknadu 1,71 milion eura.

Prvi čovjek grada priznaje da su u septembru prošle godine mislili da se Opština “nalazi u teškoj finansijskoj situaciji koja je nesavladiva”.

Iako joj duguje veliki iznose po osnovu poreza i doprinosa Vlada je, ističe Đačić, preuzela da izmiri dio obaveza Opštine Pljevlja.

Direkcija javnih radova je preuzela plaćanje obaveza po osnovu asfaltiranja seoskih puteva u iznosu od 350.000 eura. Od te sume 300.000 trebalo je da plati Opština, a ostatak DJR.

“Takođe, obaveze za radove na domu starih u iznosu od 150.000 eura u ime Opštine platilo je Ministarstvo rada i socijalnog staranja. Dobili smo i bespovratnu finansijsku podršku iz budžeta države u iznosu od 400.000 eura. Država je odnosno Vlada preuzela obavezu da plati izvođaču radova 370.000 eura za radove na domu kulture, a koje je trebalo da izmiri lokalna uprava”, rekao je Đačić.

On je kazao da je i pored brojnih poteškoća lokalna uprava u prošloj godini realizovala budžet bez kreditnih zaduženja u iznosu od 12,5 miliona eura, što je ističe Đačić, najviše od kada je u Crnoj Gori uveden euro.

“Iako je prošlogodišnji budžet bio planiran u iznosu od oko 21 milion eura, ostvarenim budžetom treba da budemo zadovoljni”, rekao je prvi čovjek grada.

On je kazao da je ove godine budžet Opštine planiran na iznos od nepunih 18 miliona eura.

Bonus video: