Jeknić: Bakić pokazala odsustvo elementarnog znanja

"Molim odbornicu Bakić da ubuduće, ukoliko ima namjeru da se bavi lokalnim javnim emiterom, da se bar upozna sa elementarnim činjenicama vezanim za elektronske medije ili se obrati Udruženju lokalnih javnih emitera gdje će dobiti sve tačne informacije"

4523 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vršilac dužnosti direktora RTV Kolašin, Dragoslav Jeknić reagovao je povodom, kako je kazao, netačnih i paušalnih tvrdnji odbornice Demokrata u tom gradu Zorane Bakić.

"Kao prvo za svaki euro od 6000 eura koje Bakić pominje na u koje je svrhe utrošene, o tome postoje fakture uredno zavedene u računovodstvenim knjigama. Sredstva su između ostalog korištena za izradu studijskog i emisionog projekta, izrada biznis plana, nabavku dodatne opreme, umjeravanje emisione opreme, placanje usluga montiranja opreme..." - navodi Jeknić u reagovanju.

Dodaje da izjednačavanje lokalnog Javnog emitera i DOO Komunalno i DOO Vodovod potvrda da odbornici Demokrata nedostaje elementarnog znanja, "da ne kažem neznanja materije koja se tiče organizacije i funkcionisanja javnih emitera, a kojom se neuspješno pokušava baviti".

"U najkraćem ću pokušati objasniti odbornici Bakić, ako je to moguće, razliku između lokalnog javnog emitera i ostalih privrednih drustava čiji je osnivač Opština. Dakle, osnovna je razlika u djelatnosti ovih privrednih društava čiji je osnivač Opština, a koja uslovljava da ja lokalni javni emiter bude nezavistan i objektivan u svom radu u prvom redu i od političke strukture lokalnog Parlamenta. A garant upravo političke nezavisnosti jeste da Skupština ne daje saglasnost nakon sprovedenog konkursa na Odluku Savjeta o imenovanju ili razrješenju direktora lokalnog javnog emitera, a sve kroz mehanizan prenošenja dijela nadležnosti osnivača na Savjet radija i u skladu sa medjunarodnim preporukama i stanardima. Potrebno je samo napraviti analogiju između načina izbora direktora RTCG, kao javnog emitera sa nacionalnom frekvenciom i radija Kolašin kao javnog emitera sa lokalnom frekvencijom, i stvar je više nego jasna. Bilo bi korektno kad već tvrdi da nam odbornica Bakić dostavi Statut bar jednog lokalnog javnog emitera kod kojeg Skupština daje saglasnost na imenovanje direktora, kako bi se upoznali sa tom besmislicom", navodi Jeknić.

Kada je riječ, kako je kazao, o konstataciji odbornice Bakić o tom da ce Radio Kolašin ugroziti finansijsku stabilnost Opštine, Jeknić ističe da je u pitanju "odsustvo elementarnog znanja, da ne kazem neznanje".

"Radio Kolašin kao poseban pravni subjekt će se finansirati kao i svaki privredni subjekt iz sopstvenih prihoda, a sredstva koja Opština opredijeli radiju Kolašin na osnovu Ugovora o pružanju javnih usluga samo su dio prihoda koje ćemo ostvarivati, i riječ je o kako im samo ime govori o sredstvima za usluge koje ćemo u toku godine pružiti Opštini. A kao svaki privredni subjekt dužni smo naplatićitati pružene usluge po važećem cjenovniku ne samo Opštini već i svim ostalim zaintesesovanim klijentima. Ovim putem molim odbornicu Bakić da ubuduće ukoliko ima namjeru da se bavi lokalnim javnim emiterom da se bar upozna sa elementarnim činjenicama vezanim za elektronske medije ili se obrati Udruženju lokalnih javnih emitera gdje će dobiti sve tačne informacije, kako ne bi zbog nepoznavanja materije preko svojih medijskih istupa javno prezentovala znanje da ne kažem neznanje i dovodila građanje u zabludu", zaključuje v.d. direktora RTV Kolašin.

Povezani članci

19. Novembar 2020.

Bakić: Nepoznanica kako je Jeknić potrošio 6.000 eura

Bonus video: