Medenica: Đukić da prestane sa opstrukcijama lokalne administracije

Medenica tvrdi da je njegov „stav oko lokalnog javnog emitera RTV Kolašin od početka veoma jasan, jasno je iznešen na skupštinskom zasijedanju i pomenutim skupštinskim odborima i nije se promijenio ni do danas"

4766 pregleda 28 reakcija 17 komentar(a)
Danilo Medenica, Foto: Privatna arhiva
Danilo Medenica, Foto: Privatna arhiva

„U namjeri da izbjegnem nepotrebne rasprave o tome šta su čije nadležnosti i dužnosti u Opštini Kolašin, iako je sada već posle više od dvije godine potpuno očigledno da o tome postoje ozbiljne nedoumice i nerazumevanje kod određenih aktera na najvišim funkcijama vladajuće većine, zadržaću se samo na najvažnijim stavovima koje je predsjednik lokalnog parlamenta gospodin Milan Đukić iznio u prethodnom javnom istupu. Takođe, i na na njegovoj interpretaciji mog političkog djelovanja, a u vezi čega smatram da kolašinska javnost treba da čuje i moj stav“, kazao je potpredsjednik Opštine Danilo Medenica, reagujući na saopštenje predsjednika Skupštine opštine (SO).

Medenica tvrdi da je njegov „stav oko lokalnog javnog emitera RTV Kolašin je od početka veoma jasan, jasno je iznešen na skupštinskom zasijedanju i pomenutim skupštinskim odborima i nije se promijenio ni do danas". Prema njegovim riječima, uzimajući u obzir činjenicu da je opština Kolašin izuzetno geografski razuđena, sa dosta skromnom i neadekvatnom putnom i svakom drugom infrastrukturom i nemogućnosti da savremene digitalne tehnologije dopru do svakog njenog kutka i do svakog njenog stanovnika, postojanje lokalnog radija je nasušna potreba i neophodnost. Informacija mora, tvrdi Medenica, da stigne do svakog građanina i o tome je, kaže, besmisleno voditi polemike.

„Ali, takođe, moj stav je da lokalni radio emiter treba da bude u skladu sa Zakonom i sa modernim evropskim medijskim i demokratskim praksama nezavistan i da u njegov rad i funkcionisanje ne treba da se miješa ni izvršna ni zakonodavna vlast. U tom smislu je i izabran Savjet radija sa jasnim, u zakonu i Statutu RTV Kolašin definisanim, nadležnostima i odgovornostima, za koji je glasao i sam gospodin Đukić“- tvrdi potpredsjednik Opštine.

Imajući, kako kaže, u vidu tu činjenicu „nameće se pitanje da li je već viđena reakcija gospodina Đukića, kao i velika nervoza koju on tim povodom ispoljava u dužem vremenskom trajanju, posledica nepovjerenja koje on ima prema sopstvenim partijskim kolegama i eventualnog njegovog koncepcijskog razilaženja sa sopstvenom partijom“.

„Smatram da ću biti svima jasan kada kažem da prosto ne vjerujem gospodinu Đukiću da njegovo prethodno saopštenje odražava i stav Grupe birača.Što se tiče postojanja opravdane sumnje da lokalni javni emiter može poslužiti kao poligon za prekomerno partijsko zapošljavanje u potpunosti dijelim tu bojazan i slažem se sa tim da se to ne smije dozvoliti. Međutim, mislim da bi tu priču ipak trebalo uozbiljiti i dovesti u stvarnu političku ravan i podsjetiti na činjenicu da je upravo gospodin Đukić jedan od glavnih promotera i zagovornika (da ne kažem organizatora) prekomjernog i nepotrebnog zapošljavanja partijskih aktivista u lokalnoj upravi, a partija kojoj pripadami ja glavna prepreka i smetnja ugrožavanja javnog interesa građana opstine Kolašin u tom smislu“, poručuje Medenica.

On podsjeća na, kako kaže, „poslednjih 20 nezakonitih saglasnosti koje su dobile organizacione jedinice lokalne uprave i preduzeća i ustanova čiji je ona osnivač od čega skoro dvije trećine čine vozači, daktilografi, kuvarice, higijenski radnici i kuriri“.

„Dakle prije će biti da gospodinu Đukiću ne smeta sama mogućnost prekomernog zapošljavanja, već njegova nemogućnost da na tim mjestima zaposli pojedince iz svog najužeg okruženja“, tvrdi Medenica. Da ne bih ulazio u dalje nepotrebne polemike, dobronamjerno bih savetovao gospodinu Đukiću da prestane sa opstrukcijama lokalne administracije, da prestane da se miješa u njen rad. Trebalo bi da počne da se bavi svojim poslom i da se potrudi da SO Kolašin konačno počne da funkcioniše i da izvršava nadležnosti i poslove, zbog kojih je u zakonu utemeljena i izabrana od građana. Time bi dao svoj maksimalni doprinos kako bi smo svi zajedno ostvarili ciljeve i programe zbog kojih su nam građani dali povjerenje na prethodnim lokalnim izborima“, poručuje potpredsjednik Opštine Kolašin.

Bonus video: