KOR pozvao Bečića da zaštiti građane koji protestuju na Sinjajevini

Od predsjednika parlamenta traže da preko Savjeta za odbranu i bezbjednost utiče da se obustave sve vojne aktivnosti na Sinjajevini "čime bi se i završio protest na toj planini, te više ne bi bili ugroženi životi demonstranata"

10750 pregleda 209 reakcija 20 komentar(a)
Foto: KOR
Foto: KOR

Koalicija za održivi razvoj (KOR) uputila je dopis predsjedniku Skupštine Crne Gore Aleksi Bečiću, u kojoj traže zaštitu za građane koji 39 dana protestuju na Sinjajevini zbog planirane vojne vježbe.

Bečiću su se, kako navode, obratili kao konzorcijum ekoloških nevladinih organizacija i ekoloških aktivista, sa zahtjevom da shodno svojim nadležnostima utiče da se spriječe dalje vojne aktivnosti na planini Sinjajevini. Na toj planini, navode, "već od 16. oktobra traje neprestani protest stočara, ekoloških aktivista i drugih građana koji svojim tijelima i prisustvom na terenu onemogućavaju Vojsci Crne Gore da izvrši bojevna gađanja na sinjajevinskim pašnjacima."

"Sinjajevina je najveći pašnjak na Balkanu, a drugi po veličini u Evropi. Ona je dom za više od 22 hiljade ljudi, dok se pašnjak koristi od strane više različitih plemena širom Crne Gore. Ona je pozicionirana između NP Durmitor (koji je kao prirodna svetska baština pod zaštitom UNESCO-a) i NP Biogradska Gora (takodje nominovan za UNESCO status), a u kontakt zoni Durmitora i Sinjajevine se nalaze još dva lokaliteta koja su kulturna svetska baština - Stećci Bare Žugića i Grčko groblje, oba pod UNESCO zaštitom. Od strane UNESCO-a je pokrenuta inicijativa da Vlada Crne Gore nominuje i Sinjajevinu za WH status prirodne svetske baštine, ali za pomenutu kandidaturu odlazeća Vlada nije pokazala razumijevanje, naprotiv! Na pitanje šta se krije iza presedana da Vlada jedne države odbacuje mogućnost proglašenja dijela svoje teritorije za svjetsku baštinu - odgovor nam je dalo Ministarstvo odbrane koje ovih dana pokušajem izvođenja bojevih gadjanja na pašnjacima ove planine", navodi se u obraćanju Bečiću.

foto: KOR

Uprkos, kako dodaju, protivljenju mještana i organizacija civilnog društva koje se bave zaštitiom životne sredine, Vojska već danima obilazi teren, te obavlja "pripreme za izvođenje vojne vježbe" koja bi, tvrde u KOR-u, ugrozila "životnu sredinu i razvojnu perspektivu ovog prirodnog dragulja Crne Gore."

"Sigurni sam da znate o čemu se radi i upravo zbog toga Vam se obraćamo, vjerujući da su javni argumentovani dijalog i transparentnost osnovna načela demokratije, pa shodno tome i da prepoznajete opravdanost žrtve koju su Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu i stočarska zajednica Sinjajevine podnijeli kako bi zaštitila javni interes. Zabrinuti za zdravlje ljudi, građana Crne Gore, koji 39 dana borave na terenu na kojem je planiramo gađanje minobacačima, što je u ovom vremenu prevaziđeni model odbrane, nadamo se da ćete shodno svojim nadležnostima uticati da se spriječi devastacija i ugrožavanje života odgovornih građana. Stoga Vas molimo da preko Savjeta za odbranu i bezbjednost utičete da se obustave sve vojne aktivnosti na Sinjajevini čime bi se i završio protest na toj planini, te više ne bi bili ugroženi životi demonstranata. Stojimo Vam na raspolaganju za svu dalju komunikaciju", zaključuje se u saopštenju koje potpisuju u ime KOR-a Aleksandar Perović (Ekološki pokret Ozon), Milan Sekulović (Građanska inicijativa “Sačuvajmo Sinjajevinu”), Biljana Gligorić (NVO Expeditio), Milica Boca (NVO “Ne bacajte Boce), Miloš Lazarević (Građanska inicijativa “Dalje nećeš moći”) i Veljko Bulatović (Ekološki pokret Bukovica).

Bonus video: