Krapović traži keš, ne pristaje na dil

Možemo napraviti dogovore sa svima da izmire dug na duži period, poručio je predsjednik Opštine Budva
262 pregleda 27 komentar(a)
Zgrada "Nivela" Budva, Foto: Vuk Lajović
Zgrada "Nivela" Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 06.01.2018. 08:48h

Nova opštinska vlast namjerava da za izgradnju četiri velika stambeno-apartmanska kompleksa - „ Tre canne“, „Harmonija“, MCXC inžinjering i Nivel, naplati više od 15 miliona eura za komunalije.

Upravo ove zgrade koje su građene po starom zakonu, odnosno graditelji su komunalije trebalo da plate prije dobijanja upotrebne dozvole, došle su na red na naplatu.

Gradonačelnik Dragan Krapović kazao je za „Vijesti“ da je Služba za naplatu komunalija uputila dopis Ministarstvu održivog razvoja sa pitanjem da li je bilo za koju od ovih građevina izdata upotrebna dozvola.

„Pitali smo da li se bilo ko od njih prijavljivao za upotrebnu dozvolu. Rečeno nam je da nije“, kazao je Krapović.

Poslovno apartmanski kompleks „Tre canne“ gradila je podgorička kompanija „Fab live“ koja je pokrenula sudski spor protiv Opštine. Zgradu „Harmonija“ na Zavali izgradila je firma „Old Town invest group“ u kojoj trećinu akcija ima Andrea Mićunović, kćerka kontroverznog nikšićkog biznismena Branislava Brana Mićunovića. U kompanijama MCC inžinjering i Nivel uveden je stečaj.

Krapović je podsjetio da su „Fab Live” i bivša opštinska vlast krajem jula 2013. zaključile kompenzacioni Ugovor kojim je 6,5 miliona eura naknade za komunalno opremanje kompleksa „Tre canne“, plaćeno stanovima i poslovnim prostorima u tom objektu, uz saglasnost obje strane, gdje je kvadrat procjenjivan po nerealnih 3.200 eura. Prema tom ugovoru, kako je kazao, Opštini je pripalo 17 apartmana, sedam poslovnih prostora i 26 garažnih mjesta, ukupno 2.100 kavdrata stambeno-poslovnog prostora u „Tre canne“, procijenjenih na 6,5 miliona eura, koliko su „Fab liveu“ obračunate komunalije.

„Procjena kvadrata poslovnog i stambenog prostora je bila 3.200 eura, što apsolutno nije prihvatljivo, i nije u skladu sa zdravim razvojem. Vlada je trebalo, kao što je to uradila sa poslovnim prostorima u “TQ Plazi”, da ih preuzme u svoje vlasništvo, a Opštini za procijenjenu sumu umanji poreski dug. Nakon što je taj sporazum izašao u medije, po mojim informacijama tadašnji ministar finansija Radoje Žugić se povukao iz te priče, a Opština je ostavljena na vjetrometinu. Iz “Fab livea” su utužili i tražili realizaciju tog ugovora. Mi smo to prvostepeno dobili na sudu i gledaćemo da tu stvar izvedemo do kraja i što brže naplatimo komunalije“, navodi Krapović.

On je naglasio da je „Gordijev čvor“ i naplata komunalija za zgradu Nivel.

„Jedan dio komunalija naplaćen je preuzimanjem poslovnih prostorija u prizemlju, pa je donijeta druga odluka o visini komunalija, ali sporazum nije odmah potpisan, već poslije. I sada se postvalja pitanje da li se postupa po prvoj odluci ili drugoj. Tako da imamo mnogo neriješenih pitanja“, rekao je Krapović.

Prvi čovjek Budve naglašava da su u Opštini svjesni da investitori nemaju sada toliki novac da izmire komunalije.

„Možemo napraviti dogovore sa svima njima da izmire dug na duži vremenski period. Ono što nećemo prihvatiti je da se Opštini Budva za komunalije, koje treba da budu utrošene za infrastrukturu, koja je najdeficitarnija kategorija i prioritet, „uvale“ poslovni prostori i parking mjesta po više hiljada eura po kvadratu. To nema nikakvog smisla“, istakao je Krapović.

Prema njegovim riječima, dodatna otežavajuća okolnost je što je donijet novi Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata koji ne predviđa izdavanje upotrebne dozvole.

„Vidjećemo da li će oni taj postupak morati da dovedu do kraja po starom zakonu ili ne moraju. U svakom slučaju, sva pravna i formalna sredstva koja su nam u domašaju će biti do maksimuma iskorištena da se ti novci građana Budve naplate“, poručio je Krapović.

Tre canne sigurna do 28. juna

Predsjednik Opštine Budva je kazao da imaju informaciju da je resorno ministarstvo izdalo privremenu upotrebnu dozvolu za objekat „Tre canne“, koja važi do 28. juna ove godine.

„Nakon toga, mi ćemo insistirati da im se ne izdaju bilo kakve druge dozvole, dok se ne izmire komunalije“, poručio je Krapović.

Bonus video: