Ponovo protesti zbog gradnje mHE Skrbuša, dio vlasnika imanja poručio da nema nastavka radova prije glasanja mještana

Pokušaj da se organizuje glasanja, prije nekoliko sedmica, nije uspio. Rečinjani nijesu usaglasili ni spiskove, to jest, nijesu se dogovorili ko sve treba da se izjašnjava oko projekta mHE na Rečinskoj rijeci

5634 pregleda 5 komentar(a)
Sa ranijih okupljanja mještana na Skrbuši, Foto: Dragana Šćepanović
Sa ranijih okupljanja mještana na Skrbuši, Foto: Dragana Šćepanović

Dio mještana i vlasnika imanja kolašinskog sela Rečine najavili su da će sjutra ponovo blokirati saobraćajnicu ka mašinskom postrojenju male hiroelektrane (mHE) Skrbuša.

Radovi na mHE, za koju je koncesiju, na Rečinskoj rijeci (Skrbuša), dobila firma Hydro logistics, obustavljeni su prije mjesec i po.

Sa koncesionarem je tada, na jednom od protesta, dogovoreno da se radovi obustave dok mještani ne glasaju jesu li za ili protiv tog projekta.

Kako je “Vijestima” kazao jedan od vlasnika imanja u Rečinama Zoran Medenica, ponovna blokada biće organizovana, jer su danas nastavljeni sitniji radovi na mašinskom postrojenju mHE.

On i Vasilije Ivanović, koji se, takođe, protivi gradnji, kažu da neće dozvoliti dalje radove dok se ne organizuje izjašnjavanje mještana.

Pokušaj da se organizuje glasanja, prije nekoliko sedmica, nije uspio. Rečinjani nijesu usaglasili ni spiskove, to jest, nijesu se dogovorili ko sve treba da se izjašnjava oko projekta mHE na Rečinskoj rijeci.

Naredni zbor mještana, tvrdi Medenica, trebalo bi da organizuje lokalna uprava.

“To je tako, s obzirom da je predsjednik MZ podnio ostavku, a potredsjednik nije iskoristio, zakonom precizirane, rokove da organizuje zbor. Zbog toga je to sada nadležnost lokalne uprave”, kazao je Medenica.

Ivan Burzanović iz firme Hydro logistics obećao je da će, ukoliko Rečinjani većinski budu za gradnju mHE u infrastrukturu sela uložiti, kako je kazao, više od pola miliona eura. Između ostalog, najavio je da će asfaltirati četiri kilometra saobraćajnice kroz selo, te popravku nekoliko kilometara makadamskog puta, izgradnju četiri mosta (propusta)

Svemu tome je , na poslednjem sastanku sa mještanima, dodao i izgradnju vodenice, koja će, kako je objasnio, biti poklonjena manastiru Ćirilovac.

Zbog “obavezujuće donacije”, koju je obećao Burzanović, dio mještana smatra da treba dozvoliti gradnju mHE.

Bonus video: