Najsušniji novembar od kad se rade mjerenja

Prosječna količina padavina u novembru u Podgorici je 240 litara po kvadratnom metru, kazao za “Vijesti” meteorolog Dušan Pavićević

7022 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Savo Prelević
Ilustracija, Foto: Savo Prelević

Tokom novembra, odnosno do 23. novembra u Podgorici nije palo ni litar kiše po kvadratnom metru.

Bilo je samo 0,9 litara kiše po kvadratu, tako da bi ovaj 11 mjesec mogao da bude jedan od najsušnijih od kada se rade mjerenja.

To je “Vijestima” kazao meteorolog Dušan Pavićević, navodeći da je još rano za zaključke, jer mjesec nije završen, ali da je evidentno da je mnogo manje padavina u odnosu na prosjek, a novembar je inače najkišovitiji mjesec.

“Prosječna količina padavina u novembru u Podgorici je 240 litara po kvadratnom metru. Do sada se dva puta desilo da bude tako malo padavina u novembru”, kazao je Pavićević.

On je rekao da što se tiče temperature ovaj novembar je do sada nešto iznad prosjeka.

Kako je ranije kazoa Pavićević velika je vjerovatnoća da će predstojeća zima biti toplija od prosjeka u posljednjih trideset godina, ali se očekuje da bude za nijansu svježija od prošlogodišnje.

“Ukratko, velika je vjerovatnoća (70 odsto) da ova zima u Crnoj Gori bude toplija od prosjeka u posljednjih 30 godina. Takođe, očekuje se da bude za nijansu svježija od prošlogodišnje. Što se padavina tiče, materijal upućuje na zaključak da će se ukupna količina kretati u granicama normale”, kazao je Pavićević za “Vijesti”.

Prošlogodišnja zima bila je neobična topla, gotovo bez snijega...

On je pojasnio da je materijal na osnovu kojeg se daju dugoročne prognoze vrlo specifičan i da treba biti veoma obazriv u njegovom tumačenju.

“Taj materijal ne govori o prognozi za neki dan, sedmicu, dekadi, već, grubo rečeno, o vjerovatnoćama odstupanja ili uklapanja u neke vrijednosti na nivou dužeg vremenskig perioda, mjeseca ili češće tromjesečja”, naveo je Pavićević. Servis Accuweather prognozira da će se s dolaskom kalendarske zime primarni trag oluja širom Evrope pomjerati prema jugu, a brojne će se kretati nad južnom Evropom i Sredozemnim morem, ali i područjem Balkana. Navode i da bi neki od većih gradova u Evropi ove zime mogli da dožive olujne uslove, uključujući Lisabon, Madrid, Barselonu, Nicu, Rim, Atinu i Bukurešt.

Oluje će, prema njihovoj prognozi, ugroziti živote i imovinu u cijelom regionu. Međutim, to ne znači da će snijega biti mnogo, a prema toj prognozi treba ga očekivati u decembru, a nešto više u januaru i februaru...

Pavićević kaže da je ovogodišnji septembar u cijeloj Crnoj Gori bio među 10 najtoplijih od kada se vrše mjerenja.

“Drugi najtopliji je bio u Baru, Budvi, Herceg Novom, Rožajama i Plavu”. Oktobar, što se temperatura tiče, bio je u okviru normale, a padavinama bogatiji od uobičajenih vrijednosti.

Bonus video: