"Problem turističkih radnika je problem cijelog Kolašina"

Potpredsjednik Opštine Danilo Medenica najavio da će lokalna uprava uputiti inicijativu Vladi Crne Gore "prije svega kada su vlasnici privatnog smještaja u pitanju kojima je najteže, jer mjere NKT-a najviše pogađaju tu djelatnost“

7083 pregleda 8 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Dragana Šćepanović
Sa sastanka, Foto: Dragana Šćepanović

Problem turističkih radnika je problem cijelog Kolašina. U tom gradu, kada je riječ o privredi, najteže je onima koji se bave turizmom. Dok veliki hoteli bilježe posjetu, izdavaoci privatnog smještaja su u velikom problemu. To je istaknuto na današnjem sastanku predstavnika lokalne vlasti sa kolašinskim turističkim poslenicima.

„Želimo da smo u stalnoj komunikacija sa vama, želimo da pomognemo koliko možemo, jer je turizam djelatnost koja generiše život u Kolašinu.Radićemo na promociji tržišta koja su nam u ovokvoj situaciji glavna tržišta. To su domaće i labansko tržište. a Turizam u Kolašinu, pokreće i ostale djelatnosti a najviše poljoprivredu na koju se itekako oslanjamo i koja je jedina u budžetu za narednu godinu dobila veću podršku, kazao je predsjednik Opštine Milosav Bulatović.

Potpredsjednik Opštine Danilo Medenica najavio da će lokalna uprava uputiti inicijativu Vladi Crne Gore "prije svega kada su vlasnici privatnog smještaja u pitanju kojima je najteže, jer mjere NKT-a najviše pogađaju tu djelatnost“.

Direktor lokalne Turističke organizacije (TO) Aleksandar Vlahović je podsjetio da je nakon lože zimske sezone, dožla ljetnja sa 25 odsto posjećenosti u odnosu na 2019 godinu.

„Kolašin ima 130 izdavaoca privatnog smještaja.Na sastanku u NTO dogovoreno je da se intezivira kampanja na tržištu Albanije“, reko je on.

Sektrera sekreterijata za finansije potencirao je okretanje domaćem tržištu koje, kako tvrdi, ima 300.000 potencijalnih gostiju.

Izdavaoci privatnog smještaja kazali su da su neophodne subvencije Vlade, ali i fleskibilnije mjera NKT. Takođe, kazali su i da se „u ovakvoj situaciji mora razmišljati u unapređenju turističkog proizvoda“.

„Kvalitetom ponude treba da „zaustavimo“ domaće goste koji su išli ka Zlatiboru i Kopaoniku i zatražio da se školski raspust ima turistički termin. Rasput treba da počene od polovinom januara“, bili su neki od predloga.

Vlasnici pansiona i aprtmana kazali su da „banke samo deklarativno imaju razumijevanja“, te da je drugi moratorijum na kredite imao i nove zahtjeve

„Jedini izlaz su nam domaći gosti i gosti iz Albanije koji Kolašin doživaljavaju kao zdravu sredinu.Ono što je važno da se zdravstvene vlasti dvije države dogovore da način ulaska turista ne bude prepreka njiovom dolasku u Kolašin“, istaknuto je na sastanku.

Bonus video: