DPS: Vanredna sjednica SO HN o efikasnijim mjerama u borbi protiv palminog surlaša

“Ministarstvo poljoprivrede i Uprava za kontrolu hrane i fitosanitarnu inspakciju donijeli su akcioni plan za borbu priotv palminog surlaša, ali je odgovornost za njegovo sprovođenje isključivo na lokalnoj upravi”, kazao je Konjević
86 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 05.01.2018. 15:00h

Hercegnovski odbornici DPS-a tražiće zakazivanje vanredne sjednice lokalnog parlamenta na kojoj bi trebalo donijeti mjere koje bi bile efikasnije u borbi protiv palminog surlaša (Rhynchophorus ferrugineus).

Vladimir Kosić, seketar OO DPS, na današnjoj konferenciji za novinare, upozorio je da lokalna uprava planira da tretira samo palme koje su u opštinskom vlasništvu. “U gradu raste 1.000 palmi vrste kanaris (Phoenix canariensis), od čega je 400 u vlasništvu opštine, a 600 u državnom i privatnom vlasništvu, pa je jasno da je je takva politika neefikasna “, utvrdio je Kosić.

U opštinskom budžetu za ovu godinu za tretman protiv palminog surlaša opredijeljeno je 50 hiljada eura, što je prema mišljenju Ranka Konjevića, šefa Kluba odbornika DPS-a, nedovoljno, u odnosu na “pošast koja je devastirala palmin fond”.

“Ministarstvo poljoprivrede i Uprava za kontrolu hrane i fitosanitarnu inspakciju donijeli su akcioni plan za borbu priotv palminog surlaša, ali je odgovornost za njegovo sprovođenje isključivo na lokalnoj upravi”, kazao je Konjević.

Nevena Keković, odbornica DPS u lokalnom parlamentu,konstatovala je da se uzimajući u obzir mala sredstva koja su opredijeljena za borbu protiv surlaša, stiče utisak velike nebrige lokalne uprave za rješavanje ovog problema. Ona je navela da su francuski stručnjaci koji su krajem prošle godine bili gostigosti hercegnovskih ekologa, upozorili da bi se ova biljna štetočina, ako se ne bude tretirala na vrijeme i efikasno, mogla prenijeti i na druge vrste palmi, ali i na agrume.

Keković je pojasnila da je za jedno tretiranje jedne palme, koje je potrebno ponoviti nekoliko puta, potrebno izdvojiti 10 eura, a za dendrohirugiju koja je jedan od načina “liječenja” palmi , 130 eura i da je to veliki izdatak za većinu privatnika koji u njihovim vrtovima imaju i po nekoliko palmi.

Predlaže da se u lokalnoj upravi formira poseban sektor koji bi objedinio sve aktivnosti na lokalnom nivou u borbi protiv palminog surlaša. Ona je navela da su u “kratkom periodu dok je DPS vršio vlast u gradu, u Komunalno stambenom preduzeću zaposlili četiri radnika, kao ispomoć u borbi protiv surlaša, ali da su oni, nakon smjene vlasti, otpušteni”. Ona je kazala i da bi lokalna uprava mogla da u toj borbi iskoristi potencijal predpristupnih fondova EU.

Na opasku novinara da je najveća odgovornost za borbu protiv palminog surlaša na državi, jer je riječ o epidemiji koja je zahvatila, ne samo Crnu Goru, nego i region i dio Evrope, Keković je kazala da bi vanredna sjednica na kojoj bi se raspravljalo o zaštiti palmi od surlaša trebalo da ponudi efikasna rješenja. Ona je naglasila da je ipak najveća odgovornost za tu borbu u hercegnovskoj opštini, na lokalnoj upravi.

Opštine se pridržavaju mjera koje je donijela država

“Ministrastvo poljoprivrede i Fitosanitarna uprava donijeli su mjere kojih se sve opštine u Crnoj Gori pridržavaju, kazala je za Vijesti Jovanka Matković iz hercegnovskog Sekretarijata za stambeno komunalne djelatnosti i ekologiju. Ona je naglasila da ta zakonska regulativa ograničava djelovanje lokalnih uprava, jer se, između ostalog, nijedno drugo hemijsko sredstvo, osim postojeće koje je odredio Biotehnički fakultet, ne može koristiti.

Galerija

Bonus video: