Vandali oštetili igralište, Glavnom gradu kriv MANS

"Dok čekamo izjašnjenje Agencije za zaštitu ličnih podataka, koristimo priliku da zahvalimo NVO MANS na tome što će, umjesto u izgradnju novih dječijih igrališta, novac poreskih obveznika po ko zna koji put biti utrošen na popravku postojećih", ističe se u saopštenju Glavnog grada

15134 pregleda 35 reakcija 23 komentar(a)
Detalj sa oštećenog igrališta, Foto: Glavni grad Podgorica
Detalj sa oštećenog igrališta, Foto: Glavni grad Podgorica

Po prijavi nevladine organizacije (NVO) MANS (Mreža za afirmaciju nevladinog sektora), Glavni grad je bio prinuđen da privremeno obustavi snimanje javnih površina prethodno omogućeno zahvaljujući instalaciji sistema video nadzora, a sa ciljem suzbijanja sve češćih pojava krađe i devastacije imovine Glavnog grada, posebno parkovskog mobilijara i dječijih igrališta, saopšteno je danas iz Glavnog grada.

"Kao posljedica toga, upravo onako kako smo pretpostavljali i na vrijeme upozorili, posljednjih dana i sedmica zabilježeni su brojni primjeri vandalizma na tek uređenim igralištima i parkovima. Posljednji takav primjer desio se na igralištu iza zgrade ‘'Simpo'’ koje je uređeno tokom septembra mjeseca, a za čiju je rekonstrukciju izdvojeno preko 59.000 eura. Dok čekamo izjašnjenje Agencije za zaštitu ličnih podataka, koristimo priliku da zahvalimo NVO MANS na tome što će, umjesto u izgradnju novih dječijih igrališta, novac poreskih obveznika po ko zna koji put biti utrošen na popravku postojećih", ističe se u saopštenju Glavnog grada.

Oni su dodali da apeluju na sve građane da se odgovorno odnose prema javnim gradskim površinama.

"Svi oni koji primijete nesavjesno ponašanje pojedinaca koji na bilo koji način ugrožavaju vizuelni i funkcionalni efekat javnih zelenih površina, da takvo ponašanje prijave Upravi policije ili Komunalnoj inspekciji", zaključuje se u saopštenju Glavnog grada.

Krajem jula ove godine Glavni grad je instalirao sisteme video nadzora na deset lokacija u gradu, najavljujući to kao pilot projekat koji ima za cilj da unapijedi zaštitu imovine i bezbjednost građana Podgorice.

Tako je ukupno 26 kamera instalirano i to u: Kraljevom parku, kod Dvorca Petrovića, u parku Ivana Milutinovića, Centralnom parku na Pobrežju, Dječijem parku, Podgoričkom parku, igralištu kod Okova, u Vučedolskoj ulici i u Ulici Admirala Zmajevića na Starom aerodromu.

Nakon prijave građana da sumnjaju da je video nadzor postavljen suprotno zakonu, MANS je o tome obavijestio Agenciju za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristupu informacijama koja je u Službi za zajedničke poslove Glavnog grada obavila inspekcijski nadzor.

Sumnje građana pokazale su se opravdanim.

To potvrđuje nalaz Agencije koja je konstatovala da je Glavni grad video nadzor u parkovima i na igralištima postavljao bez njene saglasnosti, čime su podaci o građanima prikupljani na nezakonit način!

U Agenciji su konstatovali i da Glavni grad nije donio ni sopstenu Odluku o uvođenju video nadzora kojom je trebalo da obrazlože razloge za njegovo uvođenje,uz procjenu uticaja na privatnost građana.

U zapisniku se takođe objašnjava i da određeni broj instaliranih kamera nije bio u funkciji, ali da i tu tom slučaju predstavljaju kršenje zakona jer kod građana „izazivaju osjećaj kontrole čime se narušava pravo na privatnost“.

Konstatovano je uz to i da na lokacijama na kojima se nalaze kamere nema obavještenja da je prostor pod video nadzorom, kako propisuje zakon.

U vezi sa utvrđenim nepravilnostima, Agencija je Glavnom gradu naložila da bez odlaganja izbriše snimke koji su prikupljeni suprotno zakonu, te da prestane sa obradom ličnih podataka prikupljenim na taj način.

Bonus video: