GI "Sačuvajmo Sinjajevinu": Poništiti odluku o proglašavanju vojnog poligona

Iz Građanske inicijativ "Sačuvajmo Sinjajevinu" traže da se ta planina proglasi za regionalni park prirode

2274 pregleda 58 reakcija 2 komentar(a)
Foto: GI Sačuvajmo Sinjajevinu
Foto: GI Sačuvajmo Sinjajevinu

Građanska inicijativa "Sačuvajmo Sinjajevinu" obratila se liderima tri pobjedničke koalicije na izborima 30. avgusta, Zdravku Krivokapiću, Aleksi Bečiću i Dritanu Abazoviću, inicijativom za dopunu Sporazuma o programskim prioritetima ekspertske Vlade.

U GI "Sačuvajmo Sinjajevinu" smatraju da dokument treba dopuniti stavkom nakon tačke koja se odnosi na trajnu zabranu izgradnje minihidroelektrana, te uvrstiti poništavanje odluke o proglašavanju Sinjajevine za vojni poligon i proglašavanje te planine za regionalni park prirode.

Podsjećaju da 42 na Sinjajevini građani protestuju zbog planiranih vojnih vježbi, i "onemogućavaju da se na toj planini izvrši vježba koja bi podrazumijevala minobacačka gađanja, a sve sa ciljem da se zaštiti jedinstvena priroda te planine i stočarske zajednice koje na njoj žive u katunima."

"Smatramo da je neophodno da novim sporazumom nove vlasti bude obuhvaćeno i suštinski važno pitanje uspostavljanje vojnog poligona na planini Sinjajevini, koje bi predstavljalo uništavanje jedinstvenog ekosistema u sastavu Biosferinog rezervata rijeke Tare pod zaštitom UNESCO, uništavanje javnog dobra od neprocjenjivog značaja za obnovu i razvoj stočarstva i turizma u Crnoj Gori, kao i kršenje cijelog niza međunarodnih propisa koje je Crna Gora dužna da poštuje... Srdačno Vas pozdravljamo sa Sinjajevine i molimo da uvažite našu inicijativu", zaključuje se u obraćanju.

Bonus video: