Tivatski komunalci tuže Morsko dobro

Koronakriza uticala i na poslovne odnose Morskog dobra sa komunalcima na primorju, tivatsko Komunalno potražuje oko 48 hiljada eura, Jelušić traži novi ugovor sa umanjenjem računa

6921 pregleda 7 komentar(a)
a jedne od nezakupljenih plaža u Tivtu, Foto: Siniša Luković
a jedne od nezakupljenih plaža u Tivtu, Foto: Siniša Luković

Komunalno preduzeće Tivat potražuje oko 48 hiljada eura od JP Morsko dobro (JPMD) iz Budve, ali nema naznaka da će ta sredstva uskoro moći i da naplati.

To proizilazi iz stavova dviju strana kojima su se “Vijesti“ obratile sa zahtjevom da obrazlože svoje viđenje ovog problema.

JPMD je potvrdilo da je dobilo opomenu pred utuženje od tivatskog Komunalnog preduzeća, ali i istaklo da po njihovoj evidenciji, obaveza koju imaju prema tivatskim komunalcima iznosi 36.910 eura.

“Nakon poslate opomene pred utuženje od Komunalnog Tivat, Javno preduzeće ga je obavijestilo da nije u mogućnosti da postupi po njihovom zahtjevu, odnosno isplati iznos od 36.910 eura, ukazujući na neophodnost održavanja zajedničkog sastanka i postizanja dogovora oko prevazilaženja krize u 2020. godini i nastavku dobre saradnje u 2021 godine”, saopštila je “Vijestima” portparolka Morskog dobra Ivana Lazović.

Direktor Komunalnog preduzeća Vlado Đukić “Vijestima” je prethodno kazao da trenutno od Morskog dobra potražuju oko 48 hiljada eura po osnovu ugovora koji su sa tom firmom potpisali u januaru ove godine.

Morsko dobro i komunalna preduzeća na primorju svake godine potpisuju ugovore za tekuće održavanje komunalnog reda i čistoće u zoni morskog dobra, sa akcentom na djelove obale koje JPMD nije ustupuilo nekom od zakupaca pod komercijalnim uslovima. Za te svrhe JPMD bi lokalnim komunalcima trebalo da uplaćuje polovinu od ukupnog iznosa prihoda po osnovu zakupa djelova mora i obale, koje JPMD ostvaruje od svojih poslovnih partnera - zakupaca u opštinama.

Đukić je “Vijestima” kazao da je Komunalno Tivat, kao i preostalih pet komunalnih preduzeća primorskih opština u januaru potpisalo ugovor sa JPMD za 2020, ali da je JPMD, u međuvremenu, zbog koronakrize i odluke Vlade da značajno umanji ovogodišnje zakupnine djelova morskog dobra poslovnim partnerima te kompanije, insistiralo da se u junu ove godine, naprave novi ugovori sa komunalnim preduzećima i njima znatno redukuju finansijske obaveze Morskog dobra prema komunalcima.

Tivćani međutim, na to nisu pristali i za njih je još uvijek važeći ugovor sa JPMD iz januara, jer kako je Đukić kazao, oni zbog slabije turističke sezone ipak nisu imali manje obaveza u smislu čišćenja nezakupljenih djelova obale, održavanja javne rasvjete i zelenila na njima.

“JPMD je 28. 7. 2020. godine uputilo zahtjev ka d.o.o. Komunalno Tivat i lokalnim komunalnim preduzećima iz ostalih primorskih opština za umanjenje godišnje naknade i aneksiranje ugovora. Javno preduzeće se u zahtjevu za potpisivanje aneksa pozvalo na član 128 Zakona o obligacionim odnosima koji predviđa uslove izmjene ugovora u slučaju nastupanja okolnosti koje nisu mogle biti predviđene. Izuzev Tivta i Herceg Novog, sa lokalnim komunalnim preduzećima iz drugih primorskih opština potpisali smo anekse ugovora o umanjenju naknade za godišnje održavanje zone morskog dobra”, kazali su iz JPMD.

Objašnjavaju da su se u zahtjevu za umanjenje svojih obaveza prema komunalcima na primorju pozvali “i na to da je Javno preduzeće umanjilo zakupninu za 2020. godinu za 50 odsto shodno zaključcima Vlade Crne Gore kojima je kroz Treći paket socio-ekonomskih mjera, umanjena godišnja naknada zakupcima morskog dobra za 2020. godinu za 50 odsto“.

“U obrazloženju je naznačeno i da su kroz zaključak Vlade korisnici morskog dobra čiji su hoteli određeni za potrebe karantina, oslobođeni su u cjelosti obaveze plaćanja ugovorene naknade za 2020. Javno preduzeće se pozvalo i na činjenicu da su na smanjen obim poslovanja značajno uticale mjere koje su bile na snazi, a kojima je bilo zabranjeno obavljanje turističke i ugostiteljske djelatnosti, ograničen broj ljudi na javnim mjestima i površinama, zabranjen dolazak gostiju iz inostranstva (zabrana ulaska iz zemalja EU, kasnije Srbije i Ruske Federacije ili ulazak pod određenim uslovima u maju i junu) i ponovno proglašenje epidemije virusa od dana 21. 7. 2020. godine”, objašnjavaju iz JP na čijem je čelu Predrag Jelušić (DPS).

Po njima, zbog svega toga je i Komunalno preduzeće Tivat imalo “značajno manji obim posla” kada je u pitanju tekuće održavanje komunalnog reda i čistoće na obali, pa su se menadžmentu te frime obratili sa zahtjevom da se umanji i ranije ugovorena godišnja naknada koju bi Komunalnom trebalo da plati JPMD.

“Na inicijativu Javnog preduzeća je tim povodom održan i sastanak sa predstavnicima d.o.o. Komunalno iz Tivta na kome je načelno usaglašen aneks ugovora, a što kasnije nije realizovano“, tvrde iz JPMD dodajući da su u međuvremenu od Tivćana dobili i opomenu pred utuženje, ali da JPMD ipak nije u mogućnosti da im plati dospjeli dug po prvobitnom, i još važećem ugovoru.

Bonus video: