Bošković: Crna Gora nastavlja da doprinosi ojačanom prisustvu NATO-a na istoku

Bošković je naglasio da je NATO još jednom pokazao da je sposoban da se uspješno prilagođava novonastalim bezbjednosnim izazovima i pruži adekvatan odgovor

4140 pregleda 14 komentar(a)
Bošković, Foto: Ministarstvo odbrane
Bošković, Foto: Ministarstvo odbrane

Crna Gora nastaviće aktivno da doprinosi ojačanom prisustvu NATO-a na istoku, koje je važna komponenta odvraćanja i odbrane na istočnim granicama Alijanse, poručio je ministar odbrane Predrag Bošković.

On je učestvovao na sastanku država učesnica u borbenoj grupi u Letoniji, u okviru ojačanog prisustva NATO na istočnim granicama (eFP), koji je održan putem video konferencije.

Bošković je podsjetio da je Crna Gora u junu uputila odjeljenje artiljerijskih izviđača u Multinacionalnu borbenu grupu u Letoniji i istakao da država nastavlja da aktivno doprinosi jačanju sveukupnog odvraćanja i odbrane Alijanse.

On je naveo da će se sa takvom praksom nastaviti, budući da je u toku priprema pete rotacije koja će u okviru eFP biti raspoređena u decembru.

Bošković je naglasio da je NATO još jednom pokazao da je sposoban da se uspješno prilagođava novonastalim bezbjednosnim izazovima i pruži adekvatan odgovor.

Iz Ministarstva odbrane saopšteno je da su tokom sastanka ministri upoznati sa statusom snaga u okviru borbene grupe eFP u Letoniji, koje, i pored uticaja pandemije COVID-19, uspješno realizuju sve planirane zadatke u cilju očuvanja bezbjednosti na istočnim granicama saveza.

„Naglašeno je da su svi pripadnici nacionalnih oružanih snaga raspoređenih u okviru eFP bezbjedni i na potrebnom nivou operativne spremnosti, kao i da se preduzimaju sve neophodne mjere u cilju sprječavanja širenja virusa“, navodi se u saopštenju.

Ministri su istakli da je COVID-19 kriza pokazala jedinstvo i otpornost svih saveznica koje su, kroz upućivanje pomoći, pokazale solidarnost i posvećenost očuvanju zajedničkih vrijednosti.

Govoreći o budućim oblicima saradnje, oni su potvrdili spremnost da nastave sa doprinosom ojačanom prisustvu na istoku, kao i da se tokom decembra očekuje upućivanje naredne rotacije.

NATO ojačano prisustvo na istoku uspostavljeno je u junu 2017. godine u Letoniji, Litvaniji, Estoniji i Poljskoj, kao važna komponenta odvraćanja i odbrane na istočnim granicama Alijanse.

„Prepoznajući značaj kolektivne odbrane, Crna Gora je u decembru 2018. godine uputila prvo pješadijsko izviđačko odjeljenje u okviru borbene grupe u Letoniji, kao dio slovenačkog voda, a pod komandom Kanade“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: