Kanisteri sa kiseonikom stigli u bjelopoljsku bolnicu

Iz uprave Zavoda “Komanski most” saopšteno je da su štićenici sa blagim simptomima ili asimptomatski

4313 pregleda 0 komentar(a)
Virus ušao i u Zavod “Komanski most”, Foto: Boris Pejović
Virus ušao i u Zavod “Komanski most”, Foto: Boris Pejović

Laboratorije Instituta za javno zdravlje i druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa registrovale su 508 novopozitinih slučajeva, od 1.627 analiziranih uzoraka.

Saopšteno je i da je Institutu prijavljeno i 10 smrtnih ishoda povezanih sa kovidom-19 i to kod pacijenata iz Podgorice (3), Mojkovca (2), Andrijevice, Rožaja, Bara, Nikšića i Bijelog Polja, od kojih je najstariji imao 83, a najmlađi 70 godina.

Na bolničkom liječenju 34 pacijenta u Bijelom Polju

Na internom i odsjeku za infektivne bolesti bjelopoljske Opšte bolnice instalirane su dvije cisterne za tečni kiseonik, koje će omogućiti stabilno korišćenje kiseonika.

„Do sada su se koristile boce posebno. Kanisteri su dio podstanice za razvod medicinskog kiseonika, koja je finansirana od strane Ministarstva zdravlja, NKT-a i Fonda zdravstva Crne Gore, a vrijedi 50.000 eura“, kazali su „Vijestima“ iz bjelopoljske bolnice.

Na liječenju u toj ustanovi su 34 pacijenata pozitivna na kovid-19, šest je na neinvanzivnoj mehaničkoj ventilaciji, a devet je životno ugroženo.

Bonica raspolaže sa 58 kovid kreveta.

U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) životno je ugrožen 41 pacijent sa infekcijom kovid-19. U toj ustanovi, kako je saopštemo, trenutno se liječi 90 pacijenata sa kovid-19 infekcijom.

U „Komanskom mostu“ 21 štićenik pozitivan

U Zavodu “Komanski most” trenutno je 21 korisnik pozitivan na koronavirus. To je juče potvrdio direktor ustanove Vaselj Dušaj.

„Trenutna klinička slika oboljelih je sa blagim simptomima ili su u pitanju asimptomatski slučajevi“, rekao je Dušaj. On je kazao da su to prvi slučajevi koronavirusa u toj ustanovi.

„Budući da smo svjedoci visokog nivoa transmisije virusa posljednjih dana, za očekivati je bilo da, i pored svakodnevnih operativnih aktivnosti i strogih mjera zaštite, ipak dođe do pojave zaraze u našoj ustanovi“, smatra Dušaj. On je kazao da u saradnji sa Institutom za javno zdravlje, preduzimaju sve neophodne mjere i postupke u cilju liječenja i praćenja stanja zaraženih korisnika. „Takođe, nastavićemo pravilno i dosljedno sprovođenje preventivnih aktivnosti, kako bi se zaštitili ostali korisnici i zaposleni u ustanovi“, zaključio je Dušaj.

Krivične prijave protiv devet osoba

Policija je, kako su saopštili na Tviteru, podnijela krivične prijave protiv devet osoba zbog nepostupanja po zdravstvenim propisima, saopšteno je iz Uprave policije.

Naveli da su procesuirane po tri osobe zatečene u kršenju mjere zabrane izlaska iz objekta stanovanja u propisanom vremenu u Nikšiću i Danilovgradu. Kako su kazali, zbog kršenja te mjere procesuirane su i dvije osobe u Podgorici i jedna u Beranama

Bonus video: