Opština će ustupiti Slavki Adžović zemljište za gradnju gazdinstva

Tokom humanitarne akcije prikupljeno je 7.800 eura kako bi, jedinoj Romkinji u Crnoj Gori koja se bavi stočarstvom, bila sagrađena štala za stoku

15275 pregleda 2084 reakcija 15 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Akcija koju je Darko Saveljić, vlasnik Farme magaraca u Martinićima, organizovao, uz podršku “Vijesti”, kako bi se sakupio novac da se za stoku Nikšićanke Slavke Adžović sagradi štala, kako sada stvari stoje konačno će biti uspješno okončana.

Nakon što su “Vijesti” juče uputile pitanja novoizabranom predsjedniku Opštine, Milutinu Simoviću, da li će izaći u susret vrijednoj stočarki i ustupiti joj zemlju, kako bi radnici, koje je Saveljić angažovao, nastavili sa radovima na štali, Slavku su odmah posjetili predstavnici Opštine, a danas je primio i predsjednik Simović.

“Tokom razgovora predložen je način kako da se definiše održivo rješenje i donese odluka o ustupanju privremenog zemljišta na korišćenje u cilju nastavka izgradnje započetog objekta”, navodi se u saopštenju lokalne uprave Nikšić.

Tokom humanitarne akcije prikupljeno je 7.800 eura kako bi, jedinoj Romkinji u Crnoj Gori koja se bavi stočarstvom, bila sagrađena štala za stoku. Slavka nema ni pedalj sopstvene zemlje i prethodna štala, koja je izgorjela, nalazila se na opštinskoj zemlji, u naselju ispod Trebjese. U pomenutom naselju skoro svi objekti koji se nalaze sagrađeni su na opštinskoj zemlji. Radovi su počeli, ali su isti obustavljeni jer je Slavku inspekciji prijavila komšinica, koja je ujedno i njena rođaka, i kojoj se takođe kuća i ostali pomoćni objekti nalaze na opštinskoj zemlji.

Prošle sedmice, tokom noći, u tor koji se nalazi pored kuće u kojoj živi Slavkin brat sa porodicom, u naselju pod Trebjesom, ušli su psi i rastjerali stoku. Tom prilikom zaklali su sedam-osam ovaca, dok njih tridesetak nijesu uspjeli da nađu. Slavkino stado brojalo je oko 125 ovaca i jagnjadi i 16 koza i jaradi. ima i 13 komada krupne stoke.

Prošlog mjeseca u požaru je izgorjela kamp kućica u kojoj je deset godina živjela sa sestrom Nadom, a Adžovići sumnjaju da je kućicu, u kojoj nije bilo struje, neko namjerno zapalio.

Slavka nema ni pedalj sopstvene zemlje. Nema ni adekvatnu štalu, mehanizaciju. Ali, ima volju jaču od čelika.

Sočarstvom se bavi tridesetak godina, riješena da pošteno zarađuje koru hljeba, jer, kako je to više puta isticala, nikada nije željela da prosi ili da se bavi sakupljanjem sekundarnih sirovina, već da radi. Nevolja joj, sve vrijeme, nije falilo – vukovi su joj zaklali ovce, ljudi ubili kravu, sijeno gorjelo više puta, tukli joj oca i gluvonijemog brata od ujaka koji sa njima živi, izgorjela je kamp kućica u kojoj je živjela, psi zaklali i rastjerali stoku… Konačno i njoj, da bar malo, svane.

Bonus video: