Vuković: Rekonstrukcija Trga će koštati skoro 12,4 miliona eura

Gradonačelnik je kazao da da će se potruditi da građane izgradnja sadržaja ne košta nijedan euro

41216 pregleda 1579 reakcija 198 komentar(a)
Sa pres konferencije, Foto: PG Biro
Sa pres konferencije, Foto: PG Biro
Ažurirano: 28.11.2020. 19:30h

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković kazao je da je zadovoljan prvorangiranim rješenjem na konkursu za idejno urbanističko – arhitektonsko rješenje Trga nezavisnosti u Podgorici, a da se i zbog njihove greške da objave samo dio onoga što je predviđeno, u javnosti stvorila negativna slika.

On je pojasnio da je tim rješenjem ispod Trga nezavisnosti predviđena izgradnja 737 parking mjesta, što je za 200 više od sadašnjeg broja u užem centru grada. Osim toga, predviđena je, kako je kazao, izgradnja 4.500 kvadrata poslovnih prostora, a na samom trgu biće i novo zelenilo, odnosno 60 stabala, a sada ih je nešto preko 50.

"Na taj način oživljavamo centar grada. Poslovni prostori su prazni, niko neće da otvori firmu", kazao je Vuković na pres konferenciji na kojoj gradska uprava predstavlja rješenja za Trg nezavisnosti.

On je istakao da svako ko prođe centrom grada može da vidi da nedostaju sadržaji na glavnim gradskim ulicama, a po kojima su prepoznati veliki gradovi. Istakao je, da iako nevoljno, mora priznati da Tirana ima ljepše sadržaje oko glavnog gradskog trga.

Vuković je kazao da bi izgradnja tih sadržaja koštala 12.387.000 eura, a da će se potruditi da građane ne košta nijedan euro. Pojasnio je da, s obzirom da se gradi garaža i poslovni prostori na minus jednom nivou, da je ideja da potencijalnom investitoru ponude u vlasništvo trajno ili na duži period te sadržaje.

Glavni gradski arhitekta Filip Aleksić kazao je da će prostor trga biti povećan, a da će nakon rekonstrukcije biti promijenjen režim saobraćaja u centru grada.

“Trgu nezavisnosti nedostaju sadržaji koje obično nalazimo na glavnim gradskim trgovima evropskih i svjetskih gradova. Kao gradska uprava zacrtali smo cilj da pokušamo da promijenimo to stanje. Prethodnih godina pokušavali smo da glavnom gradskom trgu udahnemo novi život. U budžetu za ovu godinu opredijeli smo značajna sredstva za novo idejno rješenje glavnog trga”, kazao je Vuković. Naglasio je da Trg u postojećem obliku ne zadovoljava ono o čemu je govorio, te su u prethodnom periodu raspisali međunarodni konkurs. “Dobili smo značajan broj predloga j rješenja. Donijeli smo odluku o prva tri rangirana. Pažnju javnosti izazvalo je objavljeno rješenje na kojem se više ne vidi nego što se vidi. Takvi kakvi jesmo ne možemo sačekati par dana nego se na društvenim mrežama gledalo da se diskredituje proces i kvalitet prvonagrađenog rješenja”, rekao je Vuković.

On je istakao da je zgrada "Beka" u privatnom vlasništvu. “Nije to imovina Glavnog grada. Naša ideja je bila da vlasnicima pomognemo da se nađe partner da se to komercijalizuje da tu bude hotel, šoping mol”, rekao je Vuković.

Predsjednik žirija arhitekta Nikola Drakić je kazao da je prvonagrađeni rad funkcionalno i estetski iskoristio prostor.

"Ostaci spomenika u Morači"

Vuković je kazao da su ostaci originalnog spomenika vojvodi Mirku Petroviću bačeni u Moraču, nakon što je došlo do prisajedinjenja Crne Gore Srbiji 1918. godine.

On je to kazao odgovarajući na pitanje gdje se čuvaju originalni ostaci spomenika vojvode Mirka Petrovića koji su tokom rekonstrukcije Trga republike 23. jula 2006. godine pronađeni na toj lokaciji.

“Što se tiče spomenika velikom Vojvodi Mirku vi znate kako je taj spomenik završio nakon prisajedinjena Srbiji 1918. godine, na žalost. Ja da znam taj spomenik, odnosno ostaci se nalaze neđe u koritu Morače đe je bačen tada kada je nasilno uklonjen sa gradskog trga".

On je kazao da nema informaciju da je bilo šta od tih ostataka pronađeno.

“Ono što je prethodna gradska uprava uradila jeste replika izrade tog spomenika, imamo obelisk, imamo ono što je nalik originalnom izgledu tog spomenika u neposrednoj blizini. Na taj način mi smo se odužili tom najvećem vojskovođi 19. vijeka”, kazao je Vuković.

Bonus video: