Privatizacija i prodaja glavnog gradskog trga

Vuković najavio da će rekonstrukcija Trga nezavisnosti koštati preko 12 miliona, iz opozicije i nevladinog sektora upozoravaju na pozadinu cijelog projekta

38945 pregleda 897 reakcija 46 komentar(a)
Prvorangirani rješenje za rekonstrukciju Trga nezavisnosti, Foto: Podgorica.me
Prvorangirani rješenje za rekonstrukciju Trga nezavisnosti, Foto: Podgorica.me

Dok je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković zadovoljan prvorangiranim rješenjem na konkursu za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje Trga nezavisnosti i najavljuje da rekonstrukcija vrijedna preko 12 miliona neće koštati ni euro građane, jer će parking i poslovne prostore ponuditi u trajno vlasništvo ili na duži period investitoru, iz pokreta URA su poručili da neće dozvoliti privatizaciju glavnog gradskog trga, a iz MANS-a navode da je on zapravo otkrio stvarnu pozadinu odluke sada već sasvim izvjesnog njegovog pretvaranja u još poslovnih prostora i faktičke prodaje.

Vuković je juče na predstavljanju rješenja na konkursu za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje Trga nezavisnosti u Podgorici kazao da je ispod Trga nezavisnosti predviđena izgradnja 737 parking mjesta, što je za 200 više od sadašnjeg broja u užem centru grada.

Osim toga, predviđena je, kako je kazao, izgradnja 4.500 kvadrata poslovnih prostora, a na samom trgu biće i novo zelenilo, odnosno novih 60 stabala, a sada ih je nešto preko 50.

“Na taj način oživljavamo centar grada”.

Vuković je kazao da bi izgradnja tih sadržaja koštala 12.387.000 eura, a da će se potruditi da građane ne košta nijedan euro.

Pojasnio je da, s obzirom na to da se gradi garaža i poslovni prostori na minus jednom nivou, da je ideja da potencijalnom investitoru ponude u vlasništvo trajno ili na duži period te sadržaje.

Predsjednik podgoričkog odbora URA Luka Rakčević, kazao je što se ponuđenog modela realizacije tiče, njihov stav je kristalno jasan - URA neće dozvoliti privatizaciju glavnog gradskog Trga.

“Može gospodin Vuković do sjutra tražiti tajkunske kompanije i štelovati detalje ugovora od kojeg bi oni imali koristi, ali gradski trg je oduvijek bio i biće isključivo vlasništvo Grada i svih njegovih građana/ki”, kazao je Rakčević.

Rakčević
Rakčevićfoto: Građanski pokret URA

Dejan Milovac iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) je istakao da je gradonačelnik Vuković zapravo otkrio stvarnu pozadinu odluke da se uđe u posao rekonstrukcije, odnosno sada već sasvim izvjesnog njegovog pretvaranja u još poslovnih prostora u centru grada i faktičke prodaje kroz neku formu privatno-javnog partnerstva.

“Posljednji pokušaj uprave Glavnog grada da na taj način ‘oživi’ neki dio grada, još uvijek egzistira u vidu rupe iza zgrade RTCG gdje je trebalo da bude sagrađen hotel ‘Bolići’, kazao je Milovac.

Rakčević je istakao da je prije svega, Vukovićevo kritikovanje građana/ki, koji su sa punim pravom komentarisali rendere koje je u javnost plasirao upravo Glavni grad, smiješno i nedostojno funkcije gradonačelnika.

“On slobodno može glumiti visinu za godinu i po dana, kada više ne bude na poziciji gradonačelnika. Ali dok god jeste tu - za njega je volja građana/ki imperativ, jer su oni njegovi poslodavci i jer mu oni svakog mjeseca uredno uplaćuju zaradu. Sa druge strane, nesporan je kredibilitet koji OMA, kao autor pobjedničkog rješenja, ima u svijetu arhitekture. Ali je jako loše što Grad još uvijek nije objavio sve detalje navedenog konkursa i nagrađenih radova, kako se kvalitet navedenih ne bi tumačio kroz proizvoljne procjene gospodina Vukovića i njegovih saradnika”, dodaje Rakčević.

Naglasio je da za katastrofalno stanje gradskih finansija i deficit od preko 32 miliona eura nije kriv niko drugi do Vukovićev DPS, koji je već sipao milione eura u, očigledno loše, rekonstrukcije gradskog trga, “pa im nećemo dozvoliti da i sam trg privatizuju, ne bi li oni ostvarili nekakav kratkoročni profit”.

“Godinama upozoravamo da ogromna partijska zapošljavanja uništavaju gradske finansije, te da je tekuća potrošnja na vrhuncu, zbog čega Grad više nije u mogućnosti da realizuje nijedan krupniji kapitalni projekat. Zbog toga i dolazimo do ovakvih rješenja, rasprodavanja svakog dijela gradske imovine i namještanja poslova privilegovanim investitorima, a sve pod plaštom “javnog interesa” i boljitka. Međutim, takvo neodgovorno ponašanje se konačno mora prekinuti, pa sigurno nećemo dozvoliti da poslije Njegoševog parka, Kasarne Morača i Gorice, Grad ‘na doboš’ stavi i glavni gradski Trg, od čega će najmanje koristi imati sami građani/ke”, poručio je Rakčević.

Milovac je pojasnio da smatra da glavnom gradskom trgu zaista trebaju novi sadržaji kako bi privukao nove posjetioce, ali sumnja da će to biti “kulturni sadržaji” koje predviđa palanačka logika Vukovića i njegovih saradnika. “Od logike da centru trebaju novi šoping sadržaji kako bi građane vratili u centar, koristi mogu imati samo oni sa kojima će Vuković ‘bez ijednog eura sagraditi novi trg’, i koji su vođeni samo profitnim interesom. Kako je sa druge strane javni interes koji bi, makar formalno, trebao da zastupa Ivan Vuković, glavni trg bi prvenstveno trebao da zadovolji potrebe građana, pa nakon toga one koje će Vuković da ‘animira’”, navodi Milovac.

Milovac: Izjava Vukovića treba da zabrine svakoga

Bez obzira na estetsko rješenje novog trga, ističe Milovac, koje se nekom može svidjeti ili ne, izjava Vukovića da će on sa svojim timom “animirati biznis zajednicu” treba da zabrine svakog Podgoričanina i Podgoričanku kada imamo u vidu kako je to izgledalo na primjerima od organizacije novogodišnjeg vašara, pa sve do milionskog ugovora sa pravosnažno osuđenim licima.

Milovac
Milovacfoto: Boris Pejović

“Gradonačelnik nije objasnio kako će novih 4. 500 metara kvadratnih poslovnih prostora oživjeti puste poslovne prostore, dok su razlozi za gradnju podzemne garaže kao jedinog rješenja za oslobađanje centra od saobraćaja, potpuno besmisleni. Ono čime se Vuković ne bavi je dobro organizovani i pristupačni gradski prevoz kao alternativa upotrebi sopstvenih automobila, ne samo u centru, već i u drugim djelovima grada. Svakako, taj posao ne bi bio ni upola profitabilan za partnere gradonačelnika kao što će to biti novi poslovni prostori u samom centru. Naravno, više nije iznenađenje da gradska uprava svoje prioritete ne zasniva na realnim potrebama građana Podgorice, a još manje sa domaćinskim upravljanjem gradskom kasom. To je vidljivo na svakom koraku i u svakom dijelu grada. Tako u centru grada možete vidjeti drvorede vrijedne desetine hiljada eura, a na npr. na Zabjelu uništen asfalt i ulice bez trotoara i rasvjete”, dodao je Milovac.