OKO 30 PEKARA PRIPREMA UŽINU ZA PODGORIČKE ĐAKE

Međuobrok skroman, ali je ukusan

Bitno je naglasiti da se radi o užini - međuobroku koji teba da zasiti učenika za vrijeme provedeno u školi, kaže Fedad Dacić
543 pregleda 1 komentar(a)
SSŠ Sergije Stanić, Foto: SSŠ Sergije Stanić
SSŠ Sergije Stanić, Foto: SSŠ Sergije Stanić
Ažurirano: 04.01.2018. 20:46h

Dok uzima užinu za svoje odjeljenje i kontroliše da li su stigle sve proje i jogurt, osmak OŠ “Maksim Gorki” Marko sa osmijehom komentariše da bi porcija mogla biti veća. Omiljena užina su, kaže, sendviči i sokovi - tog dana su svi siti. 

Polumaturnatkinja Ajla kaže da su njeni vršnjaci raspoloženiji za obimniji obrok i poručuje onima koji o tome odlučuju da o tome povedu računa.

Ni Marko ni Ajla ne znaju da tridesetak ljudi tokom noći peku i pakuju njihove užine, koje se poslužuju u 26 podgoričkih škola između 8.30 i devet časova. 

Užina stiže i na seoska područja, ali i u gradske opštine Golubovci i Tuzi. Iako ima područnih odjeljenja gdje samo tri đaka užinaju, peciva svakog jutra stižu do njih. 

O tome brine preko 30 pekara, poslastičara, te zaposlenih u distribuciji. 

Koordinator projekta u Srednjoj stručnoj školi “Sergije Stanić” Fedad Dacić kaže da radni dan zaposlenih počinje sat prije ponoći. 

“Tada kreće procedura pripreme hrane. Hrana se priprema po HASAP sistemu - visoki standardi bezbjednosti hrane i higijene u kuhinji u kojoj se peciva pripremaju i pakuju. Gramažu užine je ranije utvrdio tim, u kojem su bili i predstavnici Ministarstva zdravlja i roditelja. Nakon što užina pripremljena, pakuje se i sa tri vozila odnosi do đaka u 26 škola. Prednost, naravno, imaju škole u gradskim opštinama, te na ruralnim područjima”, kazao je Dacić “Vijestima”. 

Objašnjava da meni radi na mjesečnom nivou.

“Ali preko zvaničnih stranica na društvenim mrežama osluškujemo mišljenja roditelja i đaka. Iako je bilo govora o tome da je užina bila bolja na početku godine, moramo reći da i dalje sarađujemo sa istim dobavljačima, koristimo iste sirovine. Škola je obveznik Zakona o javnim nabavkama, tako da nemamo mogućnost da činimo drastične promjene tokom godine”, kaže Dacić. 

Đacima su, kaže, omiljeni integralni sendviči, a interesantni su im i mafini. 

“Radi se o ispravnoj, zdravoj i kvalitetnoj hrani. Bitno je naglasiti da se radi o užini - međuobroku koji teba da zasiti učenika za vrijeme provedeno u školi. Svakako je zdraviji međuobrok od svega što đaci mogu kupiti u okolini škole”, poručio je Dacić. 

Uz suva peciva i sendviče, đaci dobijaju sokove, vodu ili mlijeko. 

U zavisnosti od menija, tu je i voće.  

Roditelji za užinu plaćaju 15 eura mjesečno. 

“Ukoliko više djece iz jedne porodice uzima užinu, mjesečna cijena je 10 eura”, pojasnio je Dacić. 

U kuhinju ponekad svrate i đaci koji se obrazuju za zanimanja pekar ili poslastičar: “Tada su, naravno obučeni prema propsima i radi se o kratkim posjetama tokom časova praktične nastave. Tada slušaju i gledaju kako to rade njihovi starije kolege”, zaključio je Dacić.

Zainteresovani su i đaci iz drugih opština 

Za užinu su, kaže Dacić, zainteresovane i škole iz Danilovgrada i sa Cetinja.

“Međutim, sa trenutnim kapacitetima proizvodnje i distribucije nijesmo u mogućnosti da odgovorimo na to interesovanje. 

Kako je ovo projekat Ministarstva prosvjete, možda će nadležni u budućnosti prepoznati i tu mogućnost, kazao je on. 

Ali, to bi, ističe,  zahtijevalo proširenje proizvodnih i distributivnih kapaciteta škole.

Preporučujemo za Vas