UP: Povećan broj saobraćajnih nezgoda zbog upotrebe mobilnog telefona u toku vožnje, sankcionisano 318 vozača

"Još jednom apelujemo na vozače, da tokom vožnje ne koriste mobilni telefon, odnosno izuzetno, da to čine na bezbjedan, propisan i zakonom dozvoljen način, upotrebom “handsfree” opreme. Svakim drugim postupkom i neodgovornim ponašanjem ugrožavaju svoj život, kao i živote ostalih učesnika u saobraćaju", navodi se u saopštenju

6148 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iz Uprave policije saopšteno je da je značajan broj saobraćajnih nezgoda u prethodnom periodu prouzrokovan od strane vozača, koji su tokom upravljanja vozilom koristili mobilni telefon.

"Pored svakodnevnih preventivnih i planskih aktivnosti koje se realizuju, službenici saobraćajne policije su u okviru pojačane kontrole saobraćaja, 25 i 26. novembra 2020. godine, sproveli akciju “Mobilni telefon”. Tokom realizacije akcije, u skladu sa Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima, registrovano je i sankcionisano 318 vozača koji su koristili mobilni telefon, dok su upravljali vozilom", navodi se u saopštenju.

Oni su kazali da žele da podsjetevozače da je Izmjenama zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima propisano, da vozač tokom vožnje telefonski uređaj može koristiti, isključivo uz pomoć opreme koja omogućava njihovu upotrebu, bez korišćenja ruku –tzv. “handsfree”.

"Još jednom apelujemo na vozače, da tokom vožnje ne koriste mobilni telefon, odnosno izuzetno, da to čine na bezbjedan, propisan i zakonom dozvoljen način, upotrebom “handsfree” opreme. Svakim drugim postupkom i neodgovornim ponašanjem ugrožavaju svoj život, kao i živote ostalih učesnika u saobraćaju", navodi se u saopštenju.

Kako su kazali, policijski službenici će i u narednom periodu, obavljajući redovne aktivnosti, tako i pojačanim kontrolama učesnika u saobraćaju nastojati da doprinijesu smanjenju broja saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama, sa posebnim akcentom na kontrolu vozača koji tokom vožnje koriste mobilni telefon.

Bonus video: