Peticija protiv najavljene "rekonstrukcije" Trga nezavisnosti u Podgorici

"Na kraju, „vraćanje života“ centru Glavnog grada kroz izgradnju garaže i retail prostora za šoping ukazuje na suštinsko nerazumijevanje gradonačelnika o tome šta život glavnog grada jedne države zapravo znači, te je o tome zaista bespredmetno raspravljati"

20458 pregleda 779 reakcija 35 komentar(a)
Foto: Podgorica.me
Foto: Podgorica.me

Konsultantska kuća Fidelity consulting pokrenula je peticiju da se zaustavi najavljena "rekonstrukcija" Trga nezavisnosti u Podgorici.

Oni su se obratili "budućem predsjedniku Vlade Zdravku Krivokapiću", da mu jedna od prvih aktivnostu bude zastavljanje najavljene rekonstrukcije.

"Obraćamo Vam se ovim putem sa zahtjevom da jedna od Vaših prvih aktivnosti na mjestu „prvog među jednakima“ u 42. Vladi Crne Gore bude zaustavljanje najavljene „rekonstrukcije“ Trga nezavisnosti u Podgorici. Naime, nedavno smo čuli da gradonačelnik Glavnog grada želi da „rekonstruiše“ Trg nezavisnosti i to na način da potencijalnom investitoru prenese u trajno vlasništvo prateće sadržaje koji se planiraju izgraditi na i ispod Trga nezavisnosti. Smatramo da ovakav način davanja u trajno vlasništvo imovine svih građana Podgorice nije primjeren, te da se toj ideji trebamo suprostaviti korišćenjem svih pravno dozvoljenih mehanizama" navodi se u peticiji.

Oni su naglasili da je Trg već jednom rekonstruisan i da ne smije biti prioritet Glavnog grada dok god su razrovane ulice na perifeiji grada.

"Dodatno, rekonstruisanje trga nezavisnosti koji je prije 15-tak godina već rekonstruisan, ne smije biti prioritet Glavnog grada Podgorica sve dok na njegovoj periferiji imamo razrovane ulice i neadekvatne puteve. Takođe, Glavnom gradu fale mnogi drugi sadržaji: parkovi, bolnice, škole, vrtići… te bi energiju promjena trebalo usmjeriti na izgradnju takvih i sličnih objekata", navodi se u saopštenju.

Oni takođe napominju da se kroz plan "vraćanja života centru" pokazuje suštinsko nerazumijevanje gradonačelnika Ivana Vukovića o tome šta znači život glavnog grada jedne države.

"Na kraju, „vraćanje života“ centru Glavnog grada kroz izgradnju garaže i retail prostora za šoping ukazuje na suštinsko nerazumijevanje gradonačelnika o tome šta život glavnog grada jedne države zapravo znači, te je o tome zaista bespredmetno raspravljati", navodi se u peticiji.

Peticiju je za manje od tri sata potpisalo preko 1.000 građana.

Peticiju možete potpisati na linku - OVDJE.

Bonus video: