IJZ: Jedini način da neko sazna da li ima sidu - da uradi test na HIV

„IJZ kontinuirano insistira na značaju otkrivanja infekcije na vrijeme, u ranijem stadijumu, jer ako se blagovremeno započne sa liječenjem, osoba inficirana HIV-om može imati dug i kvalitetan život“, kaže se u saopštenju

3668 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U Crnoj Gori su, na kraju prošle godine, sa HIV-om živjele 243 osobe, saopštili su iz Instituta za javno zdravlje (IJZ), navodeći da su podrška porodice i zajednice bitan faktor za održavanje dobrog kvaliteta života tih osoba.

Iz Instituta podsjećaju da se Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, na predlog Svjetske zdravstvene organizacije, obilježava svakog prvog decembra, a ovogodišnja kampanja se odvija pod sloganom Ending the HIV/AIDS Epidemic: Resilience and Impact.

HIV (Virus Humane Imunodeficijencije) je virus koji se vezuje i uništava imune ćelije organizma, a osobe koje žive sa ovim virusom mogu se osjećati i izgledati potpuno zdravo i biti godinama bez simptoma, ne znajući da su zaražene i da prenose virus drugima.

Iz Instituta su naglasili da je jedini način da neko sazna da li je zaražen - da uradi test na HIV.

„IJZ kontinuirano insistira na značaju otkrivanja infekcije na vrijeme, u ranijem stadijumu, jer ako se blagovremeno započne sa liječenjem, osoba inficirana HIV-om može imati dug i kvalitetan život“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da, uzimajući u obzir koliko je rano otkrivanje infekcije ključno, IJZ omogućava građanima povjerljivo i besplatno testiranje u Savjetovalištu u zgradi Instituta, svakog radnog dana u periodu od osam do 20 sati.

Iz Instituta naglašavaju da je procedura testiranja značajno unaprijeđena uspostavljenjem mreže od osam regionalnih Savjetovališta, pa osim Podgorice građani testiranje i adekvatnu podršku mogu dobiti u Baru, Kotoru, Herceg Novom, Nikšiću, Bijelom Polju, Beranama i Pljevljima.

Kako su kazali iz IJZ, procjenjuje se da je tokom prošle godine u svijetu 1,7 miliona ljudi inficirano HIV-om, a da je 700 hiljada osoba umrlo od AIDS-a.

Smatra se da u svijetu sa HIV-om živi 38 miliona ljudi.

„U Crnoj Gori su, prema podacima iz Registra, na kraju prošle godine sa HIV-om živjele 243 osobe, 216 muškaraca i 27 žena, što čini da je prevalencija ove infekcije u Crnoj Gori 0,04 odsto“, kaže se u saopštenju IJZ.

Iz te zdravstvene ustanove podsjećaju da je prvi slučaj HIV infekcije u Crnoj Gori registrovan 1989. godine.

„Od tada, do kraja 2019. godine, registrovane su ukupno 303 osobe inficirane HIV-om, od kojih je 146, odnosno 48 odsto osoba, u momentu otkrivanja infekcije bilo u stadijumu razvijene bolesti (AIDS-a), a njih 157 je registrovano u asimptomatskoj fazi bolesti“, naveli su iz Instituta.

U istom periodu je, kako su kazali, 60 osoba umrlo od AIDS-a.

„Najveći broj HIV infekcija, 76 odsto, dijagnostikuje se u uzrastu 20-39 godina, a značajno veći broj inficiranih su muškog pola. Najčešći put prenosa infekcije, 87 odsto slučajeva, je preko nezaštićenog seksualnog odnosa“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: