Lopičić izabrana nezakonito

Objavljena odluka kojom Ustavni sud potvrđuje da je kršio Ustav i Zakon, Šarkinović preuzeo rukovođenje

34407 pregleda 62 reakcija 13 komentar(a)
Drašković, Lopičić, Šarkinović, Muratović i Milovan Gogić, Foto: Luka Zeković
Drašković, Lopičić, Šarkinović, Muratović i Milovan Gogić, Foto: Luka Zeković

Ustavni sud Crne Gore potvrdio je da je njegova odluka o prethodnom izboru Desanke Lopičić za predsjedavajuću sutkinju bila neustavna i nezakonita, jer takva funkcija ne postoji u Ustavu i Zakonu o Ustavnom sudu.

Takav stav proizlazi iz Odluke US koja je objavljena u “Službenom listu Crne Gore” 30. novembra i kojom se ukida njegova ranija odluka od 27. januara ove godine, na osnovu koje je Lopićić izglasana za predsjedavajućeg sudiju. Objašnjenje o neustavnom izboru potpisala je sama Lopičić, u funkciji predsjedavajućeg sudije. Odluka je objavljena tri sedmice nakon donošenja, što znači da od juče Ustavnim sudom rukovodi najstariji sudija Hamdija Šarkinović.

To mjesto sudiji pripada po Ustavu u kome, kao i u odluci US piše, da u slučaju nepostojanja predsjednika ili njegovog zamjenika, US-om rukovodi najstariji sudija.

Šarkinović, međutim, nije bio spreman da se 27. januara 2020. prihvati te pozicije, pa je tada podržao predlog odlazećeg predsjednika Dragoljuba Draškovića da Lopičić postane rukovodeći sudija pošto nije bilo većine za izbor novog predsjednika.

U međuvremenu je promijenio stav, pa u odluci US koja je objavljena u “Službenom listu” piše da će rukovoditi radom suda i obezbjediti da se organizuju izbori.

Ustavom je propisano da se predsjednik Ustavnog suda bira na tri godine i samo u jednom mandatu. Lopičić je od 2014. do 2017. već bila na čelu tog suda, na šta je dio njenih kolega ukazivao kada je birana početkom ove godine. Međutim tadašnja većina Drašković, Lopičić, Mevlida Muratović i Šarkinović su ipak podržali njen izbor.

U odluci US se sada podsjeća na činjenicu da je sutkinja već bila na čelu Ustavnog suda u periodu od te tri godine, te da se ustavnim amandmanima zabranjuje reizbor.

Podseća se i da ne postoji funkcija predsjedavajućeg sudije. Takođe se navodi da Lopičić od januara do decembra ove godine nije organizovala izbore za predsjednika Suda, iako je na to bila obavezna po odluci kojom je izabrana.

“Od donošenja navedene odluke proteklo je više od 10 mjeseci, a predsjedavajući sudija nije organizovala, ni sprovela izbor predsjendika US iako je od strane sudija više puta inicirano, odnosno predlagano zakazivanje sjednice za izbor predsjednika US. Te inicijative, odnosno predlozi su odbijani većinom glasova sudija,” piše u odluci od 6. novembra, koja je stupila na snagu objavom u “Službenom listu” 30. novembra.

Sudija koji je sačinio ovu odluku je Budimir Šaranović, koji je sa koleginicom Mevlidom Muratović u januaru 2020. bio kandidat za predsjednika suda, ali nijedno od njih dvoje tada nije dobilo potrebnu većinu. US ima ukupno sedam sudija, pa je za odluku potrebno da glasa četvoro.

Šarkinović 5. januara stiče uslove za starosnu penziju

Ustavni sud obavijestio je krajem jula ove godine Skupštinu Crne Gore da naredne godine dvoje sudija stiče uslove za starosnu penziju i to Mevlida Muratović 9. februara, a Hamdija Šarkinović 5. januara.

Konkurs za izbor dvoje novih sudija je raspisan i javilo se nekoliko kandidata. Čeka se konstituisanje Ustavnog odbora parlamenta, koji bi se izjasnio o njihovim prijavama, a zatimbi na plenumu trebalo da se izaberu dvoje sudija. Za to je međutim potrebna 2/3 većina poslanika, što značii da bi nova vlast i opozicija trebalo da se usaglase.

Bonus video: