Opština ne da ugovore o zapošljavanju

Iz bjelopoljske lokalne uprave kažu da ništa ne kriju, a da se motivima NVO “Euromost” bave istražni organi

3027 pregleda 1 komentar(a)
Zgrada Opštine Bijelo Polje, Foto: Dejan Peruničić
Zgrada Opštine Bijelo Polje, Foto: Dejan Peruničić

Predsjednik Nevladine organizacije “Euromost” Almer Mekić optužio je Opštinu Bijelo Polje da krije ugovore o zaposlenim za posljednje tri godine, zbog čega je zatražio od svih organa lokalne uprave da, shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, dostave sve ugovore o radu i ugovore o djelu svih osoba koje su zaposlene u tom periodu, zaključno sa oktobrom ove godine.

Iz Opštine su to demantovali, navodeći da je Opština Bijelo Polje dobitnik nagrade za najtransparentniju opštinu u Crnoj Gori u 2019. godini.

“Očigledno da su ti zahtjevi ubrzali legalizaciju nezakonito zaposlenih, koji već rade mimo javnih konkursa i koji su zapošljavani prije i tokom parlamentarnih izbora, kao i tokom posljednjih lokalnih izbora, pa se svakodnevno u Opštini nakon naših zahtjeva vrše provjere kandidata po javnim konkursu. Organi lokalne uprave Opštine Bijelo Polje, da bi došli do još vremena da isprave nezakonitosti prilikom zapošljavanja, ‘Euromostu’ su, umjesto ugovora, dostavili obavještenja, koja su sva urađena na jednom mjestu, kod administratorke Marine Petrić”, kazao je Mekić.

On je naveo da u tim obavještenjima piše da na opštinskom sajtu postoji spisak zaposlenih u njihovim organima.

"To nije uopšte bio predmet interesovanja, već da dostave sve ugovore o radu i djelu i imena lica koja su zaposlena u posljednje tri godine. Zbog toga je ‘Euromost’ podnio žalbe Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama na prvostepena obavještenja”, kazao je Mekić.

On je naveo da je ta organizacija juče podnijela i prijavu Inspekciji rada u Podgorici protiv Opštine Bijelo Polje, zbog nezakonitog zapošljavanja, a zatražili su da se izvrše provjere zaposlenih za posljednje tri godine.

“Pažnju ‘Euromosta’ privlači i veliki nepotizam u Opštini u posljednje tri godine, gdje se zapošljavaju i gdje su zaposleni članovi porodica javnih funkcionera, ne samo u lokalnoj upravi, već i u svim javnim ustanovama i preduzećima koja su u vlasništvu lokalne uprave”, kazao je Mekić.

Mekić tvrdi da lokalna uprava Opštine Bijelo Polje mnoge podatke krije iz njima poznatih razloga, zbog čega nam se odbijaju mnogi zahtjevi, sa čime je postala najnetransparentnija lokalna uprava na sjeveru Crne Gore.

Iz PR službe Opštine “Vijestima” su saopštili da je “na svaki zahtjev za slobodan pristup informacijama odgovoreno u zakonskom roku”.

“Vezano za zakonitost zapošljavanja u Opštini, Upravna inspekcija Ministarstva javne uprave redovno vrši inspekcijske kontrole, te za pomenute posljednje tri godine nismo imali primjedbi na postupke zapošljavanja. Spremni smo uvijek na sve vrste inspekcijskog nadzora. Motive takozvane NVO nećemo komentarisati, jer se njima bave nadležni istražni organi”, piše u odgovoru Opštine Bijelo Polje, u kojem se navodi da “Opština neće podleći nikakvim pritiscima bilo koje vrste”.

Bonus video: