NKT održalo posljednju sjednicu: "Očuvani u najvećoj mjeri životi i zdravlje građana"

"Zdravstveni sistem Crne Gore je sve vrijeme pandemije pokazivao i u ovom trenutku pokazuje sposobnost, održivost i visoki nivo profesionalnosti zdravstvenih radnika na čemu nam mogu pozavidjeti daleko razvijenije i bogatije države", navodi se u saopštenju

84169 pregleda 2137 reakcija 83 komentar(a)
Sa posljednje sjednice NKT-a, Foto: Vlada Crne Gore
Sa posljednje sjednice NKT-a, Foto: Vlada Crne Gore

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) je u četvrtak, 3. decembra, na posljednjoj sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Kenan Hrapović, ocijenilo da je to tijelo u proteklih devet mjeseci pravovremenim epidemiološkim mjerama i odgovornim i pristupom uspjelo u najvećoj mjeri da sačuva živote i zdravlje građana, njihovu bezbjednost i javni red i mir, održi i osnaži zdravstveni sistem, organizuje besplatan povratak crnogorskih građana iz inostranstva i odlazak stranaca iz Crne Gore, obezbijedi i distribuira dodatnu neophodnu medicinsku opremu, organizuje novčane i robne donacije, koordinira budžetsku pomoć građanima i privredi u prevazilaženju posljedica pandemije te pravovremeno i neselektivno informiše domaću i inostranu javnost o svim aspektima pandemije novog koronavirusa u našoj zemlji.

"Zdravstveni sistem Crne Gore je sve vrijeme pandemije pokazivao i u ovom trenutku pokazuje sposobnost, održivost i visoki nivo profesionalnosti zdravstvenih radnika na čemu nam mogu pozavidjeti daleko razvijenije i bogatije države", navodi se u saopštenju.

NKT je, dodaju, održalo 81 sjednicu i dalo na predlog Instituta za javno zdravlje saglasnost na 136 naredbi Ministarstva zdravlja. Pomoć privredi i građanima za prevazilaženje posljedica pandemije, kako ističu, premašila je 50 miliona eura. "U Crnu Goru su se aktivnostima nadležnih operativnih štabova vratile hiljade naših građana, uz istovremeno organizovani odlazak stotina stranaca iz naše zemlje."

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti obezbijedilo je, napominju, 280 respiratora koji su dostupni, a popunjenost COVID bolničkih kapaciteta u ovom trenutku je ispod 60 odsto.

"Na račun Nacionalnog koordinaciong tijela uplaćeno je 8.153.890,12 eura i 75.971,72 dolara donacija, a potrošeno je 3.069.269,13 eura pri čemu su svi detaljni izbještaji o prihodima i rashodima dostupni javnosti. Preostala sredstva od 5.084.620,99 eura i 75.971,72 dolara namijenjena su izgradnji Klinike za infektivne bolesti."

Putem kontakt adrese elektronske pošte coronainfocg@gov.me NKT je, kako se navodi, razmijenio više od 7.000 poruka sa građanima i pravnim subjektima u Crnoj Gori i inostranstvu. Sve informacije o radu NKT i o pandemiji koronavirusa u Crnoj Gori dostupne su javnosti na specijalizovanom internet sajtu na adresi www.coronainfo.me.

"Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti se zahvaljuje svim donatorima na iskazanoj društvenoj odgovornosti. NKT izražava zahvalnost zdravstvenim radnicima i zaposlenima u sistemu zdravstva, pripadnicima službi bezbjednosti i svim članovima operativnih štabova na požrtvovanju i odgovornom radu", dodaje se u saopštenju.

U skladu sa činjenicom da ministru zdravlja izborom nove Vlade prestaje mandat ministar Kenan Hrapović donio je danas, kako je saopšteno, rješenje o prestanku rada Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

Bonus video: