Preko 1,2 miliona recepata za ljekove protiv visokog pritiska

Na ljekove u apotekama i zdravstvenim ustanovama potrošeno 67,13 miliona za devet mjeseci ove godine

11001 pregleda 0 komentar(a)
Građani u apotekama podigli ljekove vrijedne 37,3 milion, Foto: Boris Pejović
Građani u apotekama podigli ljekove vrijedne 37,3 milion, Foto: Boris Pejović

Za ljekove i medicinska sredstva koji se izdaju na recept u apotekama i isporučuju zdravstvenim ustanovama od januara do kraja septembra ove godine potrošeno je oko 67,13 miliona eura, što je za 12,37 odsto više u odnosu na isti period lani.

U državnim i privatnim apotekama građani su od januara do kraja septembra podigli ljekove i medicinska sredstva vrijedna 37,3 miliona, što je povećanje od 15 odsto u odnosu na isti period 2019. godine.

Prema analizi Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO), za devet mjeseci ove godine propisano je i oko 4,37 miliona recepata za terapiju, što je povećanje od oko 4,48 odsto.

Najviše novca iz budžeta u apotekama potrošeno je na antineoplastike i imunomodulatore, odnosno ljekove protiv malignih bolesti - 8,57 miliona eura, zatim ljekove sa djelovanjem na alimentarni trakt i metabolizam (oko 6,99 miliona), dok je na medikamente koji djeluju na kardiovaskularni sistem potrošeno 4,78 miliona.

Ljekari su najčešće propisivali terapiju za visoki krvni pritisak. U apotekama je za devet mjeseci realizovano oko 1,21 milion recepata za ljekove protiv hipertenzije. Slijede ljekovi protiv dijabetesa, pa hronične opstruktivne bolesti pluća,

Lijek koji se najviše propisivao za prvih devet mjeseci ove godine je “rapten duo”, koji se koristi u terapiji mišićno koštanih oboljenja, zatim “concor cor” tablete protiv srčane bolesti. Među prvih pet ljekova koji su najčešće propisivani su i medikamenti koji se koriste protiv visokog krvnog pritiska - “monopril plus” i “presolol”.

Prema finansijskoj vrijednosti, najčešće je izdavan lijek “forxiga”, protiv dijabetesa, na koji je potrošeno 922.730 eura, zatim “xarelto” tablete protiv krvnih ugrušaka, dok je više od pola miliona eura izdvojeno za “Imbruvica” capsule, koje se koriste u terapiji hematoloških oboljenja.

Prema broju pakovanja, najviše je izdavan lijek “rapten duo”, zatim “concor cor”, među prvih deset su i četiri lijeka protiv hipertenzije, dva protiv dijabetesa i “bromazepam” za smirenje.

“Povećan broj recepata i pojedinačnih pakovanja za anlizirani period se odnosi na određene ljekove koji se hronično primjenjuju u tretmanu: hemofilije (koagulacioni faktori), pothtanjenosti onkoloških pacijenata, djece sa određenim gastroenterološkim problemima, pacijenata sa rijetkim oboljenjima - cistična fibroza i dr (dijatetski proizvodi)”, piše u analizi.

Zdravstvenim ustanovama su tokom prvih devet mjeseci ove godine isporučeni ljekovi i medicinska sredstva vrijedni oko 29,8 miliona eura, što je povećanje za 9,21 odsto. Najviše su se trošili na primarnom nivou zdravstvene zaštite, odnosno u domovima zdravlja.

“Kod devet domova zdravlja došlo do smanjenja vrijednosti isporučenih ljekova i medicinskih sredstava (najveće smanjenje kod Doma zdravlja Andrijevica - 26,36 osto), dok je povećanje zabilježeno kod devet domova zdravlja (najveće povećanje kod DZ Nikšić - 27,32 odsto)”.

Do povećanja izdataka došlo je i u bolnicama i to za 23,52 odsto. Najveće smanjenje izdataka za ljekove bilo je u kotorskoj Opštoj bolnici, dok je najveće povećanje u Specijalnoj bolnici Brezovik - 61,26 odsto, i to zbog isporuke i primjene bioloških ljekova, posebno medikamenta koji se koristi protiv karcinoma pluća.

“Podaci za Klinički centar pokazuju da je za devet mjeseci 2020. godine u odnosu na isti period prošle vrijednost isporučenih ljekova i medicinskih sredstava povećana za 6,83 odsto”, navodi se u analizi.

Nova lista - bolja dostupnost, ali i više trošenja

Prema analizi FZO, nova lista ljekova dovela je do bolje snabdjevenosti i dostupnosti ljekova, ali je primijećen i stalni rast izdataka za medikamente. Ta ustanova predložila je da se prati potrošnja ljekova na svim nivoima zdravstvene zaštite, ljekari podstiču na farmako-ekonomski pristup prilikom određivanja terapije, kao i da se uvede informatički sistem u Kliničkom centru.

“S obzirom na epidemiološku situaciju tokom devet mjeseci i donekle razumljivu psihozu straha uzrokovanu pandemijom koronavirusa, ali i objektivne veće medicinske potrebe za ljekovima, neophodan je dodatni racionalni pristup prilikom predlaganja i propisivanja ljekova, kako bi se održala kontinuirana snabdjevenost i zastitila budžetska sredstva”, piše u analizi.

Bonus video: