Straže ostaju, čuvari kući

Čuvari Sinjajevine napustili Margitu nakon jučerašnjeg obećanja nove ministarke odbrane da na planini neće biti vojnih vježbi

16282 pregleda 14 komentar(a)
Odlazak nakon 50 dana, Foto: Privatna arhiva
Odlazak nakon 50 dana, Foto: Privatna arhiva

Branitelji Sinjajevine neće ostaviti planinu bez straže, iako su se juče, nakon 50 dana i noći provedenih u rejonu Margite, vratili kućama.

Planinka Mileva Gara Jovanović kazala je da su se ljudi smrzavali danima i noćima na debelom minusu, ali da je vrijedilo.

“Završen je prvi dio bitke i sada možemo da idemo kući spokojni i srećni jer smo odbranili planinu i ostavili je netaknutu, nezatrovanu i neuništenu municijom ispaljenom iz minobacača. Ipak, da ne bi bilo nekih iznenađenja, naše straže će ostati u selima u podnožju, a mi ćemo se, ako za tim bude potrebe, ponovo ovdje okupiti. I danas, kada smo konačno dočekali da nam saopšte da Sinjajevina neće biti vojni poligon, mi možemo samo da odgovorimo ono što ponavljamo od kad je počela naša borba - spremni smo živote da damo za ovu planinu i nadamo se da su svi shvatili ozbiljnost toga”, kazala je jedna od braniteljki Sinjajevine.

Odluka da napuste mjesto na kom su od 16. oktobra čuvali planinu od uništavanja bojevom municijom, donijeta je nakon što je nova ministarka odbrane Olivera Injac juče poručila da na Sinjajevini neće biti vojnih vježbi.

“Pozivam građane koji protestuju na Sinjajevini, da slobodno idu svojim kućama, jer nikakvih vojnih aktivnosti na tom prostoru neće biti. Odmah po započinjanju mojih dužnosti ministra odbrane, provjeriću svu dokumentaciju i planove vezane za Sinjajevinu, a vrlo rado, čim se ukaže prilika, zajedno sa kolegama posjetiti naš prirodni biser i porazgovarati sa mještanima”, kazala je Injac “Vijestima”.

Najavila je da će uskoro odgovoriti i na pitanje u vezi sa tim što će biti sa velikom vojnom vježbom koja je navodno planirana upravo na Sinjajevini od 17. maja do 2. juna 2021. Potpredsjednik Vlade i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović kazao je da je ispunjeno prvo obećanje dato mještanima, eko-aktivistima i građanima.

“Pozdravljam stav ministarke Injac”, napisao je Abazović na Tviteru. On je 21. oktobra, nakon posjete braniteljima Sinjajevine, kazao da vojne vježbe na toj planini neće biti.

Nešto kasnije oglasio se i dojučerašnji ministar odbrane Predrag Bošković, koji je u danima od kada traje “bitka za Sinjajevinu” ponavljao da će vojna vježba na toj planini biti održana kada se za to steknu uslovi.

On je stav ministarke Injac nazvao populističkim:

“Stav nove ministarke odbrane da na Sinjajevini neće biti vojnih vježbi na fonu je populističkog narativa kojim se, uostalom obilato služi i sam premijer”, saopštio je poslanik i član Predsjedništva DPS-a.

On je pitao Injac i Vladu gdje će biti poligon na kojem će Vojska Crne Gore vježbati i održavati svoju borbenu gotovost:

“A ne gdje neće? Taj odgovor javnost očekuje od odgovornog ministra. Jer podilaženjem politikantskim zahtjevima i oportunističkim stavom u pogledu važnih pitanja, država i društvo stagniraju a ne napreduju...”

Bošković je ranije najavio da će od 19. do 23. oktobra na Sinjajevini održati gađanje minobacačima 82 i 120 mm.

Mještani, eko-aktivisti, ljubitelji prirode... već 16. oktobra “zauzeli” su planinu i nijesu dozvolili da se pretvori u vojni poligom.

Bonus video: