Bolnica u Brezoviku dobila dva bronhoskopa i komplet kliješta za biopsiju

Donacija je, prema njenim riječima, značajna iz dva razloga – prvo što je ispoštovan i vrednovan rad bolnice u Brezoviku, a drugo što će pomoći za dijagnostiku svim ljudima kojima je pomoć potrebna.

5253 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Specijalna bolnica „Dr Jovan Bulajić“ u Brezoviku dobila je dva bronhoskopa i komplet kliješta za biopsiju, vrijednosti preko 30 hiljada eura, zahvaljujući projektu koji je realizovala NVO „Fors Montenegro“, a finansirala Bugarska razvojna pomoć, preko Ambasade Republike Bugarske u Crnoj Gori. Riječ je o projektu „Unapređivanje respiratornog zdravlja u Crnoj Gori“, vrijednom skoro 35 hiljada. Ostatak novca utrošen je na izradu promotivnog materijala za svrhu informativne kampanje projekta koji je imao za cilj poboljšanje kvaliteta zdravstvenih usluga u ovoj oblasti, kao i podizanje nivoa svijesti stanovništva o očuvanju zdravlja respiratornih organa.

Direktorica bolnice u Brezoviku, dr Gordana Reljić, kazala je da joj je drago da je ambasadorka Bugarske prepoznala ono što pomenuta bolnica pruža kako Nikšiću, tako i Crnoj Gori i regionu, a to su savremena medicina i dijagnostika koja zajedno sa kvalitetnim medicinskim osobljem donosi dobre rezultate.

„Video bronhoskop je jedan od najmodernijih aparata za dijagnostiku u pulmologiji, a osobito je jako bitan u onkologiji koja je pošast ovog vremena. Nama ovaj aparat jako puno znači. Medicinska politika naše ustanove je najmodernija, najsavremenija dijagnostika, a samim tim i najsavremenija terapija. Aparati koje dobijamo su samo još jedan dio najmodernije i najsofisticiranije opreme što se tiče ove oblasti“, kazala je Reljić.

Donacija je, prema njenim riječima, značajna iz dva razloga – prvo što je ispoštovan i vrednovan rad bolnice u Brezoviku, a drugo što će pomoći za dijagnostiku svim ljudima kojima je pomoć potrebna.

Izvršni direktor „Fors Montenegro“, Veselina Šturanovića, kazao je da nije riječ o projektu od koga ta NVO „živi, ali jeste jedan od onih za koje žive“.

foto: Svetlana Mandić

„Potrebe dolaze od drugih, a mi se trudimo da nađemo rješenje da te potrebe zadovoljimo. To je bio poklon našim sugrađanima i svima koji pomoć u liječenju traže u ovoj eminentnoj ustanovi. To je naš poklon našim predanim ljekarima koji spašavaju naše živote. U krajnjem, to je poklon našem gradu u koji dolaze svi građani Crne Gore da pronađu lijek za svoju bolest“, kazao je Šturanović i zahvalio se prijateljima iz Bugarske što su imali sluha za pomenuti projekat u nadi da će biti još projekata kako iz Nikšića, tako i iz Crne Gore, koji će se naći na listi onih koje će Bugarska razvojna pomoć finansirati.

Ambasadorka Bugarske, dr Meglena Plugčijeva, kazala je da joj je zadovoljstvo što su mogli da pomognu bolnicu u Brezoviku da dobije pomenute aparate, kao i da građanima skrenu pažnju da je neophodno da nose mase i čuvaju svoje i zdravlje drugih. Istakla je prijateljske veze Bugarske i Crne Gore.

foto: Svetlana Mandić

„Zadovoljstvo mi je što su na predlog Ambasade Bugarske u Crnoj Gori pomognuti projekti iz Crne Gore – nabavka kontejnera u Podgorici, oprema za bolnicu u Bijelom Polju, Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju u Danilovgradu, a do kraja godine biće finansirani i Institut za javno zdravlje, dok će Žabljak dobiti automobil za hitnu pomoć”, kazala je Plugčijeva i dodala da naredne godine slijede konkursi za nove projekte

U ovim trenucima, kako je istakla, posebno je važna evropska solidarnost, kao i da pomoć bude konkretna i da od nje imaju koristi svi građani.

Predsjednik Opštine Nikšić, Milutin Simović, kazao je da su za kvalitetnu realizaciju nekog projekta potrebni ideja, dobar tim i partneri, a toga u ovom slučaju nije falilo. Uvjeren je da će kvalitetan medicinski tim iz bolnice u Brezoviku doniranu opremu iskoristiti na najbolji način. Zahvalio se Bugarskoj i ambasadorki na prijateljstvu i donatorstvu.

foto: Svetlana Mandić

„Imamo još dosta projekata koje želimo da realizujemo na dobro svih građana, u partnerstvu sa civilnim sektorom, sa našim prijateljima. Siguran sam da će građani Nikšića u narednom periodu svemu tome svjedočiti“, poručio je Simović.

„Ovi aparati spašavaju živote, ali kada su u rukama umješnih profesionalaca i dobrih ljekara. Ovi ljekari bolnice Brezovik to svakako jesu. Oni su bili naša inspiracija i želja da pokažemo da shvatamo i cijenimo njihov trud i da im pomognemo da svoj posao obave još bolje i kvalitetnije. Vjerujem i da je direktorka bolnice ponosna na ovakav tim. Tim kome se vjeruje, što je slogan ove bolnice i slogan koji je našao mjesto na promotivnom materijalu. Budimo odgovorni i pomozimo da se ova pošast pobijedi uz napore da sačuvamo najviše života i da olakšamo malo ovim ljudima koji brinu o nama“, poručio je direktor „Fors Montenegro“.

Bonus video: