Hern: Uspješne integracije značajan preduslov za stabilnost regiona

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, kazao da je zadovoljan intenzitetom saradnje na polju odbrane, ističući obostranu posvećenost, uz uvjerenje da će Ministarstva i Vojske UK i Crne Gore nastaviti uspješno da sarađuju i u narednom periodu

1336 pregleda 0 komentar(a)
Pešić, Foto: Ministarstvo odbrane
Pešić, Foto: Ministarstvo odbrane

Uspješne evroatlantske integracije Crne Gore, kao i sveobuhvatne reforme koje je sprovela u unaprjeđenju sistema odbrane, značajan su preduslov za dalje utemeljivanje stabilnosti regiona, kazao je direktor za evroatlantsku bezbjednosnu politiku Ministarstva odbrane Ujedinjenog Kraljevstva (UK) Dejvid Hogan Hern.

Hogan Hern je putem video telekonferencije razgovarao sa generalnim direktorom Direktorata za politiku i planiranje odbrane Rajkom Pešićem.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, kazao da je zadovoljan intenzitetom saradnje na polju odbrane, ističući obostranu posvećenost, uz uvjerenje da će Ministarstva i Vojske UK i Crne Gore nastaviti uspješno da sarađuju i u narednom periodu.

Hoga Hern je istakao da su uspješne evroatlantske integracije Crne Gore, kao i sveobuhvatne reforme koje je država sprovela u cilju unaprjeđenja sistema odbrane, značajan preduslov za dalje utjemeljivanje stabilnosti regiona.

On je rekao da će UK nastaviti da podržava Crnu Goru u procesu nacionalnog planiranja odbrane.

Pešić je ukazao na veoma sadržajnu i kvalitetnu saradnju Crne Gore i UK u domenu odbrane, navodeći značaj realizacije projekata koji su doprinijeli modernizaciji Vojske Crne Gore (VCG) i sveukupnoj reformi crnogorskog odbrambenog sektora.

On je zahvalio na podršci koju UK pruža Ministarstvu odbrane i VCG u pogledu jačanja kapaciteta u oblasti ljudskih resursa, posebno ističući značaj usavršavanja oficira VCG na prestižnim vojnim obrazovnim institucijama i centrima za obuku UK.

Pešić je naglasio i značaj podrške u pogledu izgradnje institucionalnih i nacionalnih kapaciteta za sajber odbranu.

On je rekao da očekuje da će bilateralna saradnja nastaviti dalje da se razvija, identifikovanjem novih modela saradnje, ali i jačanjem postojećih projekata i aktivnosti u oblastima od obostranog interesa.

Pešić i Hogan Hern razgovarali su i o aktuelnoj situaciji u regionu i Evropi u pogledu izazova sa kojima se suočavamo usljed pandemije virusa COVID-19.

Sagovornici su se saglasili da će, uz obostranu posvećenost, kvalitetnim inicijativama i zajedničkim projektima, bilateralna odbrambena saradnja nastaviti da se razvija, pružajući doprinos stabilnosti na regionalnom i globalnom nivou.

Bonus video: