Mjere prestaju da važe, Vlada danas donosi nove

Još 316 novih slučajeva koronavirusa, Mugoša podnio ostavku

70207 pregleda 151 reakcija 39 komentar(a)
Dio mjera oročen do 8. decembra, Foto: Savo Prelević
Dio mjera oročen do 8. decembra, Foto: Savo Prelević

Nove mjere protiv koronavirusa biće donesene danas, saznaju “Vijesti” nezvanično iz Vlade.

Do sinoć u ponoć važile su mjere koje je donio bivši ministar zdravlja Kenan Hrapović, između ostalog, zabrana kretanja od 19 do pet sati ujutru, putničkog međugradskog saobraćaja vikendom, okupljanja, slavlja, boravka više od četiri osobe zajedno na otvorenom...

Očekuje se da danas budu, kako je to ranije najavljeno, imenovana Komisija u Ministarstvu zdravlja i Savjet pri Vladi koji će se baviti strategijom borbe protiv novog koronavirusa.

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) saopšteno je da je juče registrovano 316 novih slučajeva koronavirusa, među 967 analiziranih uzoraka i da je preminulo deset kovid pozitivnih pacijenata.

Iz IJZ su kazali da je iz Podgorice 102 novopozitivnih, Nikšića 49, Bijelog Polja 44, Berana 32, Bara 27, Cetinja 16, Herceg Novog 12, Budve devet, Tuzi osam, Tivta šest, Petnjice tri, Pljevalja i Ulcinja po dva, Kotora, Danilovgrada, Rožaja i Kolašina po jedan.

“Od jučerašnjeg presjeka Institutu je prijavljeno 10 smrtnih ishoda povezanih sa kovid-19 i to kod pacijenata iz Podgorice (3), Nikšića (2), Ulcinja (2), Bara, Herceg Novog i Bijelog Polja. Najstariji preminuli je imao 84 godine, a najmlađi 66 godina (1954. godište). Ukupan broj preminulih povezanih sa kovid-19 infekcijom od početka juna iznosi 534, a od početka godine 543”, saopšteno je iz IJZ.

Prijavljen je oporavak 652 pacijenta. Broj aktivnih slučajeva koronavirusa u Crnoj Gori je 10.368.

Strože mjere nisu potrebne

Epidemiolog IJZ Milko Joksimović kazao je juče za TV Vijesti da su mjere koje su na snazi rigorozne i da, ukoliko bi se poštovale, nove ne bi bile potrebne. “Trenutne mjere dale su skromne rezultate, ali nije bilo daljeg povećanja novoregistrovanih na dnevnom nivou”, kazao je.

Naveo je da su trenutne mjere temeljne, te da je najveća odgovornost na građanima i kontrolnim mehanizmima.

“Iskreno mislim da rigoroznije mjere nijesu potrebne, već poštovanje postojećih”, rekao je Joksimović.

Dodao je da građani šalju Institutu informacije gdje se krše mjere. Kazao je i da zaposleni imaju dovoljno opreme, kao i da ne nedostaju PCR testovi.

Joksimović je rekao i da su zaposleni u IJZ, od prvog dana epidemije plaćeni za svaki prekovremeni radni sat.

“Satisfakcija bi za nas bila veća kada bi se mjere poštovale i naše živote vratili u normalan ritam bez prekovremnih radnih sati”, istakao je Joksimović.

Mugoša podnio ostavku, ostaje u IJZ

Direktor IJZ Boban Mugoša podnio je juče ostavku na tu funkciju. “Podnošenjem ostavke želim olakšati proceduru novoj ministarki zdravlja, gospođi dr Jeleni Borovinić Bojović, da formira tim koji će raditi na razvoju zdravstvenog sistema u skladu sa vizijom i prioritetima 42. Vlade Crne Gore”, navodi se u dopisu koji je Mugoša uputio ministarki zdravlja Jeleni Borovinić Bojović.

Kao ljekar, profesionalac i građanin ove države, kako je dodao “beskompromisno posvećen misiji očuvanja i unapređenja zdravlja stanovništva Crne Gore, ostajem u lnstitutu za javno zdravlje”.

“Spreman da i dalje, sa svojim koleginicama i kolegama, doprinosim ciljevima lnstituta i sveopštem dobru i napretku, koliko god je to u domenu moje moći i znanja. IJZ, čiji sam dio više od 25 godina i kojim sam rukovodio, prepoznaje se po predanom radu, profesionalizmu i stručnosti. Posebno naglašavam posvećenost zaposlenih koji ostvaruju rezultate na koje Crna Gora može biti ponosna. Siguran sam da će tako biti i za vrijeme Vašeg mandata. Svim članovima Vlade i Vama lično želim dobro zdravlje i značajne rezultate, posebno u borbi protiv novog koronavirusa i drugih javnozdravstvenih izazova”, naveo je Mugoša.

Bonus video: