Za potrebe širenja Čepuraka Glavni grad otkupljuje zemljište: Za 6.000 kvadrata 1,26 miliona eura

“Vrijednost navedenog zemljišta shodno procjeni Uprave za nekretnine Crne Gore iznosi 215 eura po metru kvadratnom, odnosno ukupno 539.650”, navodi se u predlogu Odluke o razmjeni nepokretnosti, koji će se naći pred odbornicima Skupštine Glavnog grada 17. decembra

9239 pregleda 8 komentar(a)
Gradsko groblje Čepurci, Foto: Luka Zeković
Gradsko groblje Čepurci, Foto: Luka Zeković

Glavni grad namjerava da od privatnih lica, a za potrebe proširenja groblja na Čepurcima, otkupi i zamijeni zemljište vrijedno 1.260 000 eura.

Kako se navodi u dokumentaciji porodica Bešlić će Glavnom gradu da prenese u vlasništvo ukupno 2.510 metara kvadratnih zemljišta, koje je u zahvatu Detaljnog urbanističkog plana “Čepurci - dio”.

Bešlići su vlasnici vinograda prve klase, površine 349 metara kvadratnih, njive druge klase od 304, pašnjaka druge klase od 92, vinograda prve klase od 151 i vrta prve klase površine 1.614 kvadrata.

“Vrijednost navedenog zemljišta shodno procjeni Uprave za nekretnine Crne Gore iznosi 215 eura po metru kvadratnom, odnosno ukupno 539.650”, navodi se u predlogu Odluke o razmjeni nepokretnosti, koji će se naći pred odbornicima Skupštine Glavnog grada 17. decembra.

Kako je pojašnjeno Bešlićima će Glavni grad prenijeti pravo svojine na građevinskom zemljištu površine 1.147 metara kvadratnih, u zahvatu DUP-a “Konik - Stari aerodrom faza III”.

“Vrijednost navedenog zemljišta iznosi 225 eura po metru kvadratnom, odnosno ukupno 258.075”, piše u Odluci.

Glavni grad će pored toga priznati i naknadu za komunalno opremanje u iznosu od 217.000, a obavezni su da Bešlićima izmire naknadu od 64.575 eura, po osnovu razlike u vrijednosti nepokretnosti koje se razmjenjuju, što će se regulisati ugovorom o razmjeni nepokretnosti.

Porodice Ćerić i Kojašević, kako je navedeno, kao suvlasnici prenose Glavnom gradu - Podgorica pravo svojine na građevinskom zemljištu površine 3.388 metara kvadratnih, koje je u zahvatu istog DUP-a.

Ćerići i Kojaševići su vlasnici vinograda druge klase površine 392 i 45 i druge klase od 50 metara kvadratnih.

Pored toga, Glavnom gradu će u vlasništvo prenijeti i livade prve klase i to površine 2.163, 37, 351 i 350 metara kvadratnih.

“Vrijednost navedenog zemljišta shodno procjeni Uprave za nekretnine Crne Gore, od 28. 5. 2019. godine, iznosi 215 eura po metru kvadratnom, odnosno ukupno 728.420. Glavni grad Podgorica u zamjenu prenosi pravo svojine na građevinskom zemljištu površine 645 metara kvadratnih u zahvatu DUP-a ‘Stara varoš - dio zone A’. Vrijednost navedene nepokretnosti, shodno procjeni Komisije Direkcije za imovinu Glavnog grada Podgorice, od oktobra 2020. godine, iznosi 300 eura po metru kvadratnom, odnosno ukupno 193.500”. Obaveza Glavnog grada, kako je pojašnjeno, je da suvlasnicima izmiri naknadu u iznosu od 534.920 eura, po osnovu razlike u vrijednosti nepokretnosti koje se razmjenjuju, što će se regulisati ugovorom o razmjeni nepokretnosti.

U skladu sa programom uređenje prostora Glavnog grada Podgorice, a za potrebe Gradskog groblja Čepurci u Podgorici, naveli su, ukazala se potreba za rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa sa porodicama Ćerić i Bešlić i Kojašević sa kojima je obavljen razgovor povodom postizanja sporazuma.

Vlada je na sjednici od 27. novembra donijela Odluku o davanju prethodne saglasnosti Glavnom gradu Podgorici za razmjenu nepokretnosti sa porodicama Ćerić i Kojašević, a sa Bešlić u junu 2019. godine.

Nadležni iz Glavnog grada pokušavaju da pronađu novu lokaciju za groblje u Podgorici, nakon što su nekoliko godina izgubili na proceduru projekta Novo groblje na području Donjih Kokota da bi se utvrdilo da ta opcija nije isplativa. Procedura je pokrenuta 2016, a razlog za to je činjenica da je sve manje mogućnosti za širenje dva gradska groblja na Čepurcima i u Zagoriču.

Nekadašnja gradska administracija Miomira Mugoše planirala je novo groblje na Ćemovskom polju, preko puta Kombinata aluminijuma, ali su brzo odustali od te ideje. Ta opcija ponovo je nedavno aktuelizovana.

Iako se na kraju ispostavilo da je groblje u Kokotima neisplativo, prema dokumentaciji trebalo je da ima 12 kapela i krematorijum, te osam blokova za sahranjivanje uglednih i zaslužnih građana.

Bonus video: