novim mjerama predviđeno

Vjernici mogu prisustvovati obredima: Obezbijediti najmanje 10 kvadrata po osobi

"Vjerske zajednice su obavezne odrediti jedno ili više lica koja će kontrolisati da li osobe prilikom ulaska i boravka u vjerskim objektima nose zaštitne maske i poštuju mjeru minimalne fizičke distance"

36918 pregleda 1081 reakcija 41 komentar(a)
Hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, Foto: Boris Pejović

Vjerski obredi uz prisustvo vjernika u vjerskom objektu mogu se obavljati obavljati tako da se obezbijedi najmanje 10 kvadratnih metara (m2) prostora po osobi.

To je predviđeno novim mjerama Ministarstva zdravlja u cilju suzbijanja pandemije koronavirusa.

Navodi se da su vjerske zajednice obavezne da aktivnosti prilagode aktuelnoj epidemiološkoj situaciji.

"Vjerske zajednice su obavezne odrediti jedno ili više lica koja će kontrolisati da li osobe prilikom ulaska i boravka u vjerskim objektima nose zaštitne maske i poštuju mjeru minimalne fizičke distance. Na ulasku/izlasku iz vjerskih objekta obezbijediti sredstva za dezinfekciju ruku i jasno istaknuti obavještenje o najvećem mogućem broju osoba koje istovremeno mogu biti u vjerskom objektu uz poštovanje nošenja maske i fizičke distance od najmanje sva metra", ističe se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

U saopštenju se dodaje da je zabranjeno dodirivanje i bilo kakav fizički kontakt sa predmetima od zajedničke upotrebe.

"Vjerske zajednice su obavezne da aktivnosti kad god je to moguće prenose putem radio ili TV programa ili na drugi način koji će omogućiti vjernicima da prisustvuju vjerskim aktivnostima bez dolaska u vjerske objekte", kazali su iz Ministarstva zdravlja.

Preporučujemo za Vas