Kampanja o zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama

Na sajtu biodiverzitet.me se mogu upoznati biljke, sisari, ptice, vodozemci i gmizavci, insekti i morske vrste zaštićene u okviru Natura 2000, ekološke mreže zaštićenih područja koju je formirala EU

2164 pregleda 0 komentar(a)
Foto: EU info centar
Foto: EU info centar

Evropska unija (EU) u Crnoj Gori pokrenula je kampanju o zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama, u okviru koje su one na slikovit i interaktivan način predstavljene na sajtu www.biodiverzitet.me.

Iz EU info centra su kazali da je riječ o edukativnoj kampanji „I ja sam vama“, a na sajtu se mogu upoznati biljke, sisari, ptice, vodozemci i gmizavci, insekti i morske vrste zaštićene u okviru Natura 2000, ekološke mreže zaštićenih područja koju je formirala EU.

Crna Gora će, kako se navodi, postati dio te mreže kada pristupi EU, zbog čega već sada priprema predloge područja, biljaka i životinja koje treba uvrstiti.

„U ovoj fazi odabrali smo da predstavimo 54 zaštićene vrste. Pripremili smo zanimljive ilustracije, fotografije i tekstove o mrkom medvjedu i divokozi, flamingosu i tetrijebu, dobrom delfinu i zlatnom koralu, lincuri i puzavom zvončiću, vilinom konjiću i tigrastom medonji, riječnoj kornjači i leopard smuku i mnogim drugim važnim, ali ugroženim vrstama koje treba da sačuvamo“, kazali su iz EU info centra.

Oni su naveli da su podatke o zaštićenim vrstama sakupili u saradnji sa Agencijom za zaštitu životne sredine, Institutom za biologiju mora u Kotoru i nevladinim organizacijama Centar za zaštitu ptica i Crnogorsko društvo ekologa.

„Svoje znanje o zaštićenim vrstama možete provjeriti i na nagradnom kvizu koji se nalazi na ovom sajtu. Tri najbolja takmičara, koje će proglasiti u prvoj sedmici januara, osvojiće vrijedne nagrade u vidu paketa eko drvenih proizvoda, inspirisanih prirodom", kazali su iz EU info centra.

Oni su dodali da je slične poklone moguće osvojiti i tokom decembra na Facebook i Instagram stranicama EU info centra, tokom naredne četiri sedmice, koliko kampanja traje.

Navodi se da je povod za organizaciju kampanje Green Deal (Zeleni sporazum) EU, koji predstavlja strategiju održivog razvoja EU za 21. vijek i postavlja cilj da Evropa postane prvi klimatski neutralan kontinent.

„EU je pripremila i Zelenu agendu za Zapadni Balkan, koja Crnu Goru i zemlje regiona obavezuje na mjere u oblasti sprječavanja klimatskih promjena i zagađenja, razvoja energije i biodiverziteta, mobilnosti i cirkularne ekonomije, održive poljoprivrede i proizvodnje hrane“, rekli su iz EU info centra.

Dodaje se da su upravo ta dva strateška dokumenta EU predstavljena na online predavanjima, koje je EU info centar početkom decembra organizovao za stručnu javnost i donosioce odluka.

Bonus video: