Objavljena "Enciklopedija Jadranskog mora"

Ova knjiga, kako je saopšteno iz kotorskog Instituta, odnosi se na razne aspekte Jadranskog mora, koje je dio Mediterana

5572 pregleda 0 komentar(a)
Foto: IBMK
Foto: IBMK

Saradnici Instituta za biologiju mora, UCG iz Kotora, dr Aleksandar Joksimović i dr Mirko Đurović u saradnji sa Moskovskim univerzitetom SJU Wite, objavili su “Enciklopediju Jadranskog mora.”

Ova knjiga, kako je saopšteno iz kotorskog Instituta, odnosi se na razne aspekte Jadranskog mora, koje je dio Mediterana.

Enciklopedija sadrži 700 članaka o hidrografskim i geografskim objektima, hidrološkim karakteristikama i biološkim resursima, kao i administrativno-teritorijalnim jedinicama jadranskih zemalja, ukratko opisujući značajne prirodne objekte poput ostrva, poluostrva, zaliva, rijeka, planina i njihovih geografskih posebnosti.

Takođe pokriva ekonomiju, kulturu i istoriju, gradove, luke, međunarodne sporazume, istraživačke institucije i aktivnosti naučnika, istraživača i putnika. Na kraju, “Enciklopedija Jadranskog mora” daje hronologiju glavnih istorijskih događaja koji su postali značajni orijentiri u istoriji otkrića i istraživanja Jadranskog mora, od 625. prije nove ere do danas.

Bonus video: