Nema više para za partijske NVO i institucije

Nova tivatska vlast kreće u izmjenu ili ukidanje više problematičnih odluka bivše DPS-SD-HGI uprave grada, poput plaćanja ateljea za sina bivše DPS funkcionerke

9720 pregleda 7 komentar(a)
Zgrada Opštine Tivat, Foto: Opština Tivat
Zgrada Opštine Tivat, Foto: Opština Tivat

Nova tivatska vlast za predstojeću sjednicu lokalnog parlamenta 16. decembra, između ostalog, pripremila je i predloge o stavljanju van snage tri problematične odluke koje je donijela prethodna vlast za vrijeme mandata bivšeg gradonačelnika Siniše Kusovca (DPS). Vlast koju čine građanske liste Narod pobjeđuje, Bokeški forum i Goran Božović-časno i odgovorno za bolji Tivat predlaže stavljanje van snage odluke bivše uprave o dodjeli prostorija za rad sportskoj organizaciji Šah klub “Mimoza“ i nevladinim organizacijama “Kolo srpskih sestara Kontesa Ekaterina Prevlačka-Tivat“, „Crnogorski atelje realistične umjetnosti Tivat“ i “Omladinski klub Tivat“.

Ta odluka donesena je 20 dana pred lokalne izbore 30. avgusta koje su DPS, SD i HGI u Tivtu izgubili, a tada je izazvala dosta prašine u javnosti jer su prostorije u objektu nekadašnjeg šoping centra na Seljanovu koji je u vlasništvu Opštine, dobili i “Omladinski klub Tivat“, NVO koja je bliska DPS-u i bivšoj opštinskoj sekretarki za mlade, sport i socijalna pitanja Darki Ognjenović (DPS), te NVO “Crnogorski atelje realistične umjetnosti Tivat“ iza koje stoji slikar Vladimir Jovićević, sin tadašnje opštinske sekretarke za finansije i budžet Rajke Jovićević (DPS).

Komnenović je predložio i da se van snage stavi i Odluka o osnivanju akcionarskog društva za sportske djelatnosti ‘Sportski kompleks Arsenal Tivat’ jer Opština kao osnivač nije izvršila procjenu vrijednosti nepokretne imovine koju kao svoj akcijski kapital unosi u novu opštinsku firmu, nije uplatila 25.000 eura gotovine na račun firme, niti je u predviđenom roku od 60 dana (jer DPS to nije stigao da završi prije izbora 30. avgusta) donesen Statut i imenovani organi upravljanje”

Sve to urađeno je u situaciji kada mnoge druge NVO i afirmisani tivatski umjetnici nemaju prostoroje za rad koje bi im obezbijedila ili plaćala lokalna samouprava.

“U članu 2 stav 3 predmetne odluke propisano je da će troškove za radove oko preuređivanja i uređenja i eventualne rekonstrukcije objekta ranijeg Šoping centra snositi Opština Tivat. Kako sredstva za navedene potrebe nisu obezbijeđena u budžetu za 2020. godinu i ne planiraju se u budžetu za 2021. godinu to se i ne mogu stvoriti uslovi za useljenje imenovanih subjekata u predmetni objekat“, piše u obrazloženju odluke kojom gradonačelnik Željko Komnenović traži stavljanje van snage odluke o “kućenju“ o trošku Opštine dijela organizacija i NVO bliskih DPS-u.

Komnenović predlaže i stavljanje van snage Odluke o osnivanju kancelarije za integraciju romske i egipćanske populacije sa teritorije opštine Tivat i sufinansiranju plana i programa rada, koja ja glasovima odbornika DPS i HGI usvojena u februaru.

U toj kancelariji angažovani su aktivisti DPS-a Ljuljeta Baljaj Vukčević i Džafer Brahimi, a samu odluku je pripremio Sekretarijat za mlade, sport i socijalna pitanja kojim je tada rukovodila Darka Ognjanović. Tu odluku, posebno sa stanovišta načina na koji je regulisano finansiranje nove kancelarije, tada su osporili odbornici SD kao članice vladajuće koalicije, ali su je DPS i HGI i pored toga izglasali.

“S obzirom da je članom 5 navedene odluke propisano da će se kancelarija, odnosno programi i planovi sufinansirati iz budžeta Opštine, te da je članom 6 iste predviđeno da se sredstva dodjeljuju na osnovu javnog konkursa koji raspisuje predsjednik Opštine jednom godišnje i to početkom budžetske godine, što je samo po sebi kontradiktorno, odnosno u suprotnosti, kao i da pored toga nisu planirana sredstva za navedene potrebe u budžetu za 2021. godinu, ima se smatrati da su stvoreni uslovi za stavljanje van snage predmetne odluke“, obrazložio je Komnenović svoju inicijativu za ukidanje te kancelarije.

On je predložio i da se van snage stavi i Odluka o osnivanju akcionarskog društva za sportske djelatnosti “Sportski kompleks Arsenal Tivat“ koju je bivši saziv SO Tivat donio krajem juna.

Komnenović naglašava da se u međuvremenu nije postupalo po toj odluci, jer Opština kao osnivač nije izvršila procjenu vrijednosti nepokretne imovine koju kao svoj akcijski kapital unosi u novu opštinsku firmu, nije uplatila 25.000 eura gotovine na račun firme, niti je u predviđenom roku od 60 dana (jer DPS to nije stigao da završi prije izbora 30. avgusta) donesen Statut i imenovani organi upravljanje nesuđenim novim opštinskim preduzećem u kojem je bivša vlast htjela da udomi još svojih simpatizera i članova.

Realizuju DPS-ovu odluku o razmjeni nekretnina sa crkvom

I dok tri odluke bivše vlasti namjerava da stavi van snage, aktuelna tivatska gradska uprava za narednu sjednicu SO predlaže i donošenje jedne, ranije već dogovorene i pripremljene odluke, ali od koje je bivša DPS-om predvođena gradska uprava odustala nakon što je izbila politička kriza oko Zakona o slobodi vjeroispovijesti, a DPS, SD i HGI s tim u vezi ušle u otvoreni sukob sa crkvom. Riječ je o odluci o razmjeni zemljišta Opštine Tivat i Mitropolije crnogorsko-primorske prema kojoj će grad Mitropoliji u KO Nikovići ustupiti parcelu površine 4.405 kvadrata radi proširenja groblja kod crkve Svetog Spasa u Krtolima i dio druge parcele u površini od 2.165 kvadrata radi brisanja tereta “zabrana otuđenja i opterećenja“.

U zamjenu za te parcele ukupne površine 6.570 kvadrata, Opština će od Mitropolije dobiti pet parcela iste ukupne novčane vrijednosti, takođe u Krtolima i to u KO Gošiči i KO Đuraševići, ukupne površine 6.493 kvadrata. Zanimljivo je da je ovaj postupak razmjene zemlje između Opštine Tivat i Mitropolije počeo još u martu 2012. te da je u međuvremenu svoju zakonom neophodnu formalnu saglasnost na njegovo sprovođenje, u oktobru 2018. dala i Vlada premijera Duška Markovića. Sve to je u međuvremenu blokirao “rat“ koji je izbio između DPS-a i crkve zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Bonus video: