Jelić tvrdi da je njegova kompanija izložena napadima i opstrukciji

„Naša komanija već mjesecima trpi pritiske i probleme od strane pojedinaca i organizacija koje te pojedince predstavljaju da bi u zadnjih dva mjeseca kulminaciju doživljeli od strane predsjednika MZ Kaludra i njegovog zamjenika, isključivo iz ličnog hira i njima samo poznatih razloga"

8317 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Tufik Softić
Foto: Tufik Softić

Vlasnik preduzeća DOO Nikola iz Berana, koje je koncesionar šuma u ovoj opštini, Mileta Jelić, obratio se saopštenjem u kojem tvrdi da je već više mjeseci njegova komapnija izložena napadima i opstrukciji kako od pojedinca tako i od određenih privatnih subjekata, sve sa ciljem da se onemoguće da nesmetano rade i budu društveno odgovorni.

„Firma ''Nikola'' doo iz Berana posluje na tržištu više od 15 godina sa osnovnom djelatnošću rezanje i obrada drveta i eksploatacija šuma, koja zapošljava preko 100 radnika kojim se redovno izmiruju lični dohotci kao i sve dažbine prema državi, pa smo svih ovih godina na bijeloj listi Poreske uprave. Naša firma posjeduje ogromna osnovna sredstva koja se sastoje od pokretne i nepokretne mehanizacije, a koju smo potpuno modernizovali u poslednjih tri godine, sve kako bi poboljšali uslove rada i produktivnosti“ – navodi se u saopštenju.

On ističe da su kao društveno odgovorna kompanija svih ovih godina ne štedeći se pomagali lokalnoj zajednici učestvujući u izgradnji na desetine kilometara puteva pomagajući lokalnom stanovništvu, otvarajući prilaz katunskim i stanovništvu koji žive na tom području, a takođe su učestvovali u svakoj humanitarnoj akciji pojedincima, vjerskim objektima kao i zadružnim domovima o čemu kazuju bezbroj zahvalnica i plaketa od strane mjesnih zajednica i pojedinaca.

„Naša komanija već mjesecima trpi pritiske i probleme od strane pojedinaca i organizacija koje te pojedince predstavljaju da bi u zadnjih dva mjeseca kulminaciju doživljeli od strane predsjednika MZ Kaludra i njegovog zamjenika, isključivo iz ličnog hira i njima samo poznatih razloga. Zbog ovokvog pritiska naša komapnija trpi višemilionske štete. Ako se ovaj vid pritiska, terora i samovlašća nastavi bićemo prinuđeni da zaustavimo proizvodnju, otpustimo zaposlene i samim tim nanesemo štetu državi a radnike pretvorimo u socijalne slučajeve“, tvrdi Jelić.

On kaže da su do sada pokušavali u više navrata da problem riješe u razgovoru sa mjesnom zajednicom , lokalnom samoupravom iz Berana kao i ostalim nadležnim institucijama, „međutim stičemo utisak da ne postoji dovoljno razumijevanja i inertnost kod postupanja nadležnih državnih organa“.

„Kroz svo ovo vrijeme mi smo prikupili bezbroj materijalnih i ličnih dokaza o izvršenim krivičnim djelima od starne pojedinaca iz MZ Kaludra vezano za samovlasno postavljanje saobraćajih znakova te blokade saobraćajnica i javnih puteva , verbalnim napadima u odnosu na zaposlene radnike doo ''Nikola'' i drugih radnji u odnosu na koje su nadležne institucije bile u obavezi da sankcionišu počinioce tih djela i prekršaja . Takođe ističemo da je jedino naša kompanija izložena selektivnoj primjeni zakona u odnosu na pomenuti put. Zbog ovakvih opstrukcija i napada mi smo otpustili jedan broj radnika. Naše poslovanje je onemogućeno stvaranjem velikih količina zaliha obrađenih drvenih sortimenata koje ne možemo da dovezemo do preradnih pogona zbog takvog samovlašća na terenu", navodi Jelić.

Koncesionar šuma i vlasnik DOO Nikola ističe da želi da širu javnost informiše da je ova komanija u 2019. godini po osnovu koncesionih naknada uplatila u držani bužet iznos od 650.000,00 eura od čegaje opština Berane prihodovala 70% ili oko 450.000,00 eura.

„S toga apelujemo na nadležne organe da ispitaju poslovanje naše firme te da se odrede na tu činjenicu i da nam omoguće nesmetan rad, kretanje i zaštitu od samovlašća pojedinaca na terenu. U buduće naša komanija svu zaštitu će potražiti kod domaćih pravosudnih organa, a ako bude potrebno i pred međunarodnom zajednicom i ovim putem se više nećemo ogalčašavati“ – zaključuje vlasnik DOO Nikola, Mileta Jelić.

Jelić je nedavno bio akter teškog incidenta kada su u seoskoj kafani u Kaludri pretučeni predsjednik te mjesne zajednice Milić Ralević i njegov zamjenik Milan Ralević, pri čemu su korišteni biber sprejevi, palice i kafanski inventar.

Taj incident policija i Osnovno državno tužilaštvo u ovom gradu još uvijek ispituju i prikupljaju dokazni materijal.

Bonus video: