Zbog korone u Tivtu imali nepunu četvrtinu broja gostiju iz 2019.

“Imajući u vidu zahtjeve turista koji će prije svega, tražiti sigurne destinacije i manje objekte bez velikog broja turista, za očekivati je da će privatni smještaj i manji objekti realizovati puno bolji turistički promet u odnosu na ovu godinu.”- istakao je Komnenović

2765 pregleda 3 komentar(a)
Detalj iz Tivta, Foto: Siniša Luković
Detalj iz Tivta, Foto: Siniša Luković

Premao podacima Turističke organizacije Tivat (TOT), do kraja septembra registrovan je pad broja dolazaka gostiju od 77%, u odnosu na uporedni period lani, dok procentualni pad u broju ostvarenih noćenja iznosi 75%.

Saopšteno je to danas na devetoj sjednici aktuelnog saziva Skupštine TO Tivat, a koja je uz poštovanje mjera za suzbijanje koronavirusa, bez prisustva novinara, održana u multimedijalnoj sali Opštine Tivat.

Direktorica TO Tivat Banjević je, kako je saopšteno iz TOT-a, naglasila da su prihodi tivatske turističke privrede za prvih deset mjeseci 2020. za 59% manji u odnosu na isti period prošle godine.

"U narednoj godini očekujemo orijentaciono pad prihoda od 44% u odnosu na ostvareno u 2019., međutim tačne podatke imaćemo po finansijskom zatvaranju ove godine," rekla je Banjević.

Predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović, po funkciji predsjedavajući Skupštine TOT-a, u svom se uvodnom izlaganju osvrnuo na ovogodišnju turističku sezonu i posljedice izazvane epidemijom koronavirusa.

On je izrazio nadu da će turistički promet u narednoj godini biti bolji, te da neće doći do zatvaranja granica.

“Imajući u vidu zahtjeve turista koji će prije svega, tražiti sigurne destinacije i manje objekte bez velikog broja turista, za očekivati je da će privatni smještaj i manji objekti realizovati puno bolji turistički promet u odnosu na ovu godinu.”- istakao je Komnenović.

Predsjednik Opštine je informisao članove Skupštine TOT-a o planiranim aktivnostima koje će Opština Tivat realizovati u narednom periodu, a odnose se na valorizaciju određenih djelova grada i moguće investicije koje će upotpuniti turističku ponudu.

Direktorica TOT-a Danica Banjević upoznala je članove Skupštine sa Programom rada i Finansijskim planom za 2021.

“Imajući u vidu posljedice pandemije COVID 19, koje će u velikoj mjeri uticati i na budžet TO u narednoj godini, ali i na zahtjeve i potrebe turista, TO Tivat planira da u 2021. realizuje nekoliko ključnih aktivnosti. Nadam se da će ove aktivnosti u narednim godinama biti dobra osnova za oporavak od posljedica krize i da će doprinjeti daljem razvoju ponude grada.”, naglasila je Banjević.

Nastavak procesa održivog upravljanja destinacijom kroz “Awarding and Certification Program” u okviru “Green Destinations”, rad na diverzifikaciji turističkog proizvoda, podsticanje oporavka prometa kroz promociju Tivta putem digitalnih platformi i online kampanji, nastavak aktivnosti na organizaciji i podršci manifestacija koje će upotpuniti turističku ponudu grada – samo su dio pomenutih aktivnosti.

Sve manifestacije biće prilagođene novonastaloj epidemiološkoj i zdravstvenoj situaciji.

U pripremi je Pravilnik kojim će se definisati bliži kriterijumi i način dodjele sredstava za manifestacije.

TO Tivat po prvi put planira sprovesti anketu stanovništva, kako bi se čulo i njihovo mišljenje o turističkom razvoju, te prijedlozi za naredni period.

Na jučerašnjoj sjednici usvojen je prijedlog odluke o imenovanju člana Izvršnog odbora TO Tivat – Miloša Jeknića, a takođe je usvojen i prijedlog odluke o imenovanju člana i predsjednika Nadzornog odbora TO Tivat – Dejana Kandića.

Bonus video: