SNP: Zaštita ljudskih prava da ne ostane samo na obećanjima

Iz SNP-a su ocijenili da su institucije za ljudska prava u našoj državi i dalje slabe, te poručili da kancelarija Ombudsmana mora biti ojačana, u skladu sa reformom antidiskriminacionog okvira

4182 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Miloš Rudović
Foto: Miloš Rudović

Efikasno sprovođenje i zaštita osnovnih ljudskih prava ne smije ostati samo na obećanjima i planovima, kako je to činila prethodna vlast, već mora imati i konkretne rezultate u praksi.

To su poručili iz Socijalističke narodne partije (SNP) povodom 10. decembra - Međunarodnog dana ljudskih prava.

Iz te partije su ukazali na potrebu jačanja zaštite i unaprjeđivanja ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori, uz neophodnu neprekidnu borbu protiv svih mogućih oblika diskriminacije.

"Izvještaji Evropske komisije za Crnu Goru kada su u pitanju ljudska prava, uglavnom su isti. Uvijek je problem implementacija pravnog okvira za zaštitu ljudskih prava", navode iz SNP-a.

Ocijenili su da su institucije za ljudska prava u našoj državi i dalje slabe, te poručili da kancelarija Ombudsmana mora biti ojačana, u skladu sa reformom antidiskriminacionog okvira. "Valja napomenuti da više nemamo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava jer će ono sada funkcionisati u okviru novog Ministarstva pravde i manjinskih prava", dodaju iz SNP-a.

Iz te partije su kazali kako vjeruju da nova vlast ima potrebnu volju da sprovodi preuzete obaveze na putu ka EU i da uvažava preporuke Evropske komisije.

SNP je apelovao na nove državne organe i nadležne institucije da "snažnije od svojih prethodnika" usmjere svoje djelovanje na ostvarivanje konkretnih preporuka EU. "Kako bi svaki čovjek u Crnoj Gori dobio jednake šanse i mogućnosti za zaposlenje, kvalitetnu zdravstvenu zaštitu i zadovoljenje socijalnih i kulturnih potreba", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: