Preminuo Gašo Lalović: Istaknuti crnogorski alpinista i gorski spasilac

Rođen je i odrastao u Nikšiću, kalio se u crnogorskim liticama, a uspinjao na najvisočije vrhove planete
341 pregleda 4 komentar(a)
Dragan Gašo Lalović, Foto: Privatna arhiva
Dragan Gašo Lalović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 01.01.2018. 19:51h

Dragan Gašo Lalović, istaknuti crnogorski alpinista i gorski spasilac, juče je iznenada preminuo u 60. godini poslije kraće bolesti.

Rođen je i odrastao u Nikšiću, kalio se u crnogorskim liticama, a uspinjao na najvisočije vrhove planete. Dragan Gašo Lalović je bio instruktor alpinizma i gorske službe spašavanja, dugogodišnji predsjednik planinarskog saveza Crne Gore, vođa mnogobrojnih spasilačkih akcija i ekspedicija, među kojima je najznačajnija na Mont Everest 1996. godine.

Lalović je sedamdesetih godina prošlog vijeka popeo veliki broj alpinističkih smjerova u Evropi, a stajao je na vrhovima Akonkagve, Mon Blana, Ararata, Materhorna, Grossglocknera, u Himalajima i masivu Pamira.

Nosilac je mnogobrojnih nagrada i priznanja, među kojima su zlatna plaketa planinarskog saveza Jugoslavije, plaketa Planinarskog saveza Crne Gore, plaketa Gorske službe spašavanja Crne Gore. Biran je među 10 najboljih sportista Nikšića. Sahrana Dragana Gaša Lalovića biće obavljena sjutra u 14 sati, na mjesnom groblju u Pošćenju.

Bonus video: