HRA i IA: Borovinić Bojović da omogući građanima pravo na okupljanje u cilju protesta

"Imajući u vidu da je ministarka novim mjerama omogućila građanima da prisustvuju vjerskim obredima u zatvorenom prostoru, uz znatnu distancu i nošenje maski, smatramo da nema razloga da ne omogući okupljanje i na otvorenom prostoru, ograničenom broju ljudi, a po istim pravilima"

13511 pregleda 7 komentar(a)
Borovinić Bojović, Foto: Savo Prelević
Borovinić Bojović, Foto: Savo Prelević

Akcija za ljudska prava (HRA) i Institut alternativa (IA) su zatražile od nove ministarke zdravlja, Jelene Borovinić Bojović da hitno dopuni naredbu kojom je zabranila okupljanja na javnom mjestu, tako da građanima omogući pravo na okupljanje u cilju protesta, na način koji ne remeti javno zdravlje, u skladu s međunarodnim standardima ljudskih prava, saopšteno je danas iz tih nevladinih organizacija (NVO).

U saopštenju se dodaje da je isto pismo prije deset dana upućeno prethodnom ministru zdravlja Kenanu Hrapoviću, koji je tada predsjedavao Nacionalnim koordinacionim tijelom (NKT), a koji, kako navode iz HRA i IA na njega nije odgovorio.

"Imajući u vidu da je ministarka novim mjerama omogućila građanima da prisustvuju vjerskim obredima u zatvorenom prostoru, uz znatnu distancu i nošenje maski, smatramo da nema razloga da ne omogući okupljanje i na otvorenom prostoru, ograničenom broju ljudi, a po istim pravilima. Podsjećamo da je policija nedavno upozorila aktiviste Sačuvajmo rijeke Crne Gore i mještane sela Rečine i Bare Kraljske, koji su protestovali zbog izgradnje malih hidroelektrana, da protesti krše tada uvedenu zabranu javnog okupljanja na otvorenom i da zato mogu biti uhapšeni. Njih 15 se okupljalo na otvorenom prostoru, s maskama, i uz poštovanje distance", piše u zajedničkom saopštenju HRA i IA.

foto: HRA

Iz tih NVO su kazali da je ove godine Ustavni sud Njemačke, odlučujući o zabrani protestnog okupljanja u gradu Gisenu odlučio da se i za vrijeme epidemije mora omogućiti pravo na protest ograničenom broju ljudi, koji nose maske i drže distancu.

foto: HRA

"S druge strane, Ustavni sud Crne Gore nije odlučio o inicijativi za ocjenu ustavnosti zabrane političkih okupljanja na javnom mjestu, koju su HRA i IA podnijele 29. juna ove godine. Pored zabrane okupljanja na javnim mjestima u zatvorenim objektima i na otvorenom, zabranjeno je i okupljanje u objektima stanovanja licima koja nisu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva s izuzetkom za osobe koje njeguju one koji zbog bolesti, stanja ili posledica povrede ne mogu samostalno da obavljaju svakodnevne aktivnosti. Dozvoljeno je obavljanje sahrana u krugu do 10 osoba, i dozvoljeno je da se najviše četiri osobe okupe na javnom mjestu", piše u saopštenju HRA i IA.

Oni poručuju da nove mjere dozvoljavaju prisustvo ograničenog broja građana vjerskim obredima uz poštovanje epidemioloških mjera - nošenje maske, držanje distance od dva metra, obezbjeđivanje dezinfekcionih sredstava na ulazu/izlazu iz objekta i zabranu dodirivanja predmeta od zajedničke upotrebe.

"Broj građana koji može prisustvovati vjerskim obredima zavisi od kvadrature objekta, tako da za svakog vjernika mora biti obezbijeđeno po 10m2 površine. HRA i IA smatraju da se mora obezbijediti poštovanje ljudskih prava i za vrijeme epidemije, u skladu sa potrebama zaštite javnog zdravlja, posebno imajući u vidu da u zemlji nije proglašeno vanredno stanje", zaključuje se u saopštenju HRA i IA.

Bonus video: