Opština još nije dala sredstva

Još nema novca za narodnu kuhinju u Baru

U prošloj godini, “Žene Bara” pripremile su 45.104 obroka, renovirale četiri stambene jedinice i kupile stan najugroženijoj porodici u Baru, porodici Marinković

7907 pregleda 718 reakcija 13 komentar(a)
Svakog dana pripreme 250 obroka, Foto: Žene Bara
Svakog dana pripreme 250 obroka, Foto: Žene Bara

Kraj je godine, a na račun jedine narodne kuhinje u Baru još nije stigla uplata od 15 hiljada eura, koliko je opštinskim budžetom za 2020. bilo opredijeljeno za tu vrstu davanja. Opština Bar je budžetima i za ovu i za prošlu godinu planirala da po 15 hiljada eura opredijeli za stavku “tuđa njega i pomoć - narodna kuhinja”. Isti iznos za rad narodne kuhinje opredijeljen je i budžetom za 2021.

Za ovu godinu, međutim, narodna kuhinja od Opštine još nije dobila sredstva. Iz Opštine nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” u vezi sa tim, a na dopis, kako su redakciji kazali iz narodne kuhinje, nisu odgovorili ni osnivačima - nevladinoj organizaciji “Žene Bara”.

Narodna kuhinja koju vode “Žene Bara” - jedina je u tom gradu. Osnovana je u novembru 2018. godine, sa ciljem da se pomogne građanima Bara, koji nemaju dovoljno i koji ne mogu da zadovolje osnovne životne potrebe. Tog novembra, podršku osnivanju pružila je i Opština.

“Prepoznajući značaj ovog projekta za našu zajednicu i doprinoseći smanjenju socijalne nejednakosti, lokalna uprava je budžetom za 2019. godinu, opredijelila sredstva za podršku u iznosu od 15.000 eura”, saopštili su tada iz Opštine Bar.

Izvršna direktorica NVO “Žene Bara” Ljiljana Vujović, “Vijestima” je kazala da su za rad kuhinje, za prošlu godinu dobile najavljena sredstva, da je isti iznos opredijeljen i budžetom za 2020. godinu, ali da do danas nisu dobile novac. Ona je uputila dopis predsjedniku Opštine Dušanu Raičeviću, ali još nije dobila odgovor. Iz Opštine nisu odgovorili ni na pitanja “Vijesti”.

Govoreći o značaju narodne kuhinje za Bar, Raičević je maju 2019. kazao da je njihov cilj “da broj korisnika ove kuhinje bude sve manji i manji”. “Nažalost, situacija nije takva. Nastavićemo da pružamo podršku svim aktivnostima koje za cilj imaju eliminaciju socijalne nejednakosti”, kazao je on tada.

“Žene Bara” svakog dana spremaju obrok za 250 korisnika, od kojih je 70 djece.

U prošloj godini, “Žene Bara” pripremile su 45.104 obroka, renovirale četiri stambene jedinice i kupile stan najugroženijoj porodici u Baru, porodici Marinković.

U Podgorici, Srpska pravoslavna crkva dnevno priprema 270 obroka. Narodna kuhinja koju vodi Glavni grad, priprema obroke za 600 korisnika.

Preporučujemo za Vas