Od novembra utvrđuju šta je sa spavaćim kolima

ŽPCG tvrdi da su spavaća kola isključena u Bijelom Polju samo jednom, dok sagovornici “Vijesti” kažu da se to redovno dešava od početka prošlog mjeseca

6670 pregleda 3 komentar(a)
z ŽPCG tvrde da su isključena samo dvoje spavaćih kola i to jednom (ilustracija), Foto: Boris Pejović
z ŽPCG tvrde da su isključena samo dvoje spavaćih kola i to jednom (ilustracija), Foto: Boris Pejović

U preduzeću Željeznički prevoz Crne Gore (ŽPCG) od početka novembra utvrđuju šta je prouzrokovalo stvaranje ravnih površina na točkovima spavaćih kola na noćnom vozu za Beograd, koja su zbog toga isključena iz saobraćaja u Bijelom Polju.

Prema informacijama “Vijesti”, taj problem traje već cijeli mjesec, zbog čega je, kako navodi sagovornik, do sada sigurno isključeno osam kola, a dvoje su slali u Zemun na ispitivanje.

Međutim, iz ŽPCG su “Vijestima” saopštili da je zasada riješen problem ravnih mjesta na spavaćim kolima koja saobraćaju na noćnom vozu za Beograd, a isključena su u Bijelom Polju, te da se to desilo samo jednom.

“U noći između 3. i 4. novembra isključeno je dvoje kola u Bijelom Polju. Te noći putnici iz ovih kola su nastavili putovanje za Beograd. Očekujemo izvještaj komisije”, navode iz ŽPCG.

Tvrde da od tada nije bilo isključenja kola u stanici Bijelo Polje, a da se sve vrijeme prodaju vozne karte i za putnike u lokalnom prevozu i putnike u međunarodnom prevozu.

Sagovornici “Vijesti” navode da su Komisije koje su formirane nekompetentne i nestručne, ali i da su navodno završile rad bez rezultata.

“U Komisijama nijesu bili predstavnici ZOVS-a (preduzeća koji održavaju vagone), a koji su odgovorni sa ispravnost istih. Zašto su formirali komisije koje su 20 dana pratile vozove, a vezano za ravne površine”.

Kako je pojasnio sagovornik, ravne površine postoje kada se na točkovima stvaraju naslage koje ne dozvoljavaju njegovo ispravno kotrljanje i dolazi do lupanja.

Prilikom kočenja, objašnjava sagovornik “Vijesti” iz ŽPCG, papuča se zalijepi za točak i tu ostane dio nje.

Preduzeće koje je zaduženo za održavanje vagona je dužno, kako je istakao, da objasni zbog čega je dolazilo do stvaranja ravnih povšina.

“U njihovom vlasništvu su radionice koje su opremljene za popravku vagona i dijagnosticiranje takvih pojava. Može biti više uzroka. Jedan od razloga može biti isključena ili čak otuđena protivklizna zaštita. Zatim nepodešenost rasporednika, uređaja koji se nalazi na kolima. Razlog može biti i neuparenost rezervnih djelova koji se postavljaju sa drugih kola”.

Kako navode sagovornici “Vijesti”, ima preko 40 kola ukupno, od čega je deset klimatizovanih, ali se ne koriste po preporukama zbog korone.

“Posjedujemo deset WI spavaćih kola - zatvorenih kabina sa jednim, dva ili tri kreveta, sa umivaonikom, vrlo luksuzna. Deset kušeta sa četiri ležaja, gdje putnik sam namješta krevet i koji nisu udobni kao WI i u njima mogu biti smješteni putnici oba pola, jer su otvorenog tipa”.

U Wl mogu biti smješteni putnici oba pola zajedno ako su rod ili uz saglasnost jer su kabine zatvorene.

“Trenutno na noćnom vozu saobraćaju tri Wl i 1 AC kola (4 ležaja po kabini). Dok se šest radnih kola koristi na lokalnim vozovima, a ostala su pod znakom pitanja”, dodao je sagovornik.

Bonus video: