Korona izbacila iz stroja 166 policajaca

Policajci asistiraju i sanitarnim inspektorima i inspektorima Komunalne policije tokom racija na ulicama, lokalima i trgovinama kako bi utvrdili da li se poštuju mjere Ministarstva zdravlja

48212 pregleda 135 reakcija 13 komentar(a)
Kontrole tokom “policijskog časa” (arhiva), Foto: Savo Prelević
Kontrole tokom “policijskog časa” (arhiva), Foto: Savo Prelević

Zbog zaraze KOVID 19 infekcijom van stroja trenutno je 166 službenika Uprave policije.

To je odgovoreno “Vijestima” iz te institucije.

Saopšteno je da su zbog komplikacija izazvanih novim koronavirusom - u posljednjih devet mjeseci preminula četiri službenika Uprave policije.

“Od početka epidemije u Crnoj Gori, koronavisom inficirano je 699 pripadnika policije. Do sada su se 533 službenika oporavila dok su, nažalost, četiri službenika preminula od posljedica ove bolesti”, piše u odgovoru Uprave policije dostavljenom “Vijestima”.

Unutar policijske organizacije zapošljeno je blizu 5.000 službenika, a zvanične brojke pokazuju da je gotovo 15 odsto te populacije bilo ili je trenutno zaraženo koronavirusom.

Iz menadžmenta te institucije ali i Savjeta za kontrolu rada policije, ranije su saopštavali da sprovode kontrolu izloženosti riziku - službenika, službenih vozila i prostorija, koje koristi policija i da su snabdjeveni odgovarajućom ličnom zaštitnom opremom i dezinfekcionim sredstvima...

Ogroman broj zaraženih službenika policije, najvjerovatnije, uslovljen je i činjenicom da je ta služba jedna od prvih na liniji odbrane u zaštiti zdravlja građana.

Policajci asistiraju i sanitarnim inspektorima i inspektorima Komunalne policije tokom racija na ulicama, lokalima i trgovinama kako bi utvrdili da li se poštuju mjere Ministarstva zdravlja.

Formiran Savjet za borbu protiv korone, članovi ministri

Vlada je juče formirala Savjet za sprovođenje aktivnosti na odstranjivanju i iskorjenjivanju zarazne bolesti izazvane novim koronavirusom na teritoriji Crne Gore.

Predsjednica tog tijela je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović. Članovi su ministarka odbrane Olivera Injac, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić, ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić, Igor Galić koji će biti novi direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ).

“Članovi/ce Savjeta nijesu aktivno uključeni u programe odstranjivanja i iskorjenjivanja zarazne bolesti izazvane novim koronavirusom u Crnoj Gori. Savjet se obrazuje radi izvršavanja obaveza u vezi sa sprečavanjem, suzbijanjem, odstranjivanjem i iskorjenjivanjem zarazne bolesti izazvane novim koronavirusom kovid-19”, navodi se u rješenju o obrazovanju tijela. Zadatak Savjeta je, kako je navedeno, da “na osnovu izvještaja IJZ, posebne komisije Ministarstva zdravlja i zdravstvenih ustanova, priprema i dostavlja Ministarstvu zdravlja, Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i drugim relevantnim međunarodnim tijelima izvještaje o ispunjenju obaveza koje je preuzela Crna Gora za odstranjivanje i sprečavanje zarazne bolesti izazvane novim koronavirusom kovid-19, u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, Evropske komisije i ECDC, saglasno Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti”.

Odluka je objavljena u Službenom listu.

Borovinić-Bojović kazala je da je prije dva dana obrazovana Komisija za zaštitu stanovništva od koronavirusa pri Ministarstvu zdravlja.

Ona je, gostujući na televiziji A1, kazala da su članovi doktor Radica Raičević, molekularni biolog IJZ, Igor Galić, epidemiolog i novi direktor IJZ, specijalista doktor Borko Bajić, koji je u IJZ je radio kao specijalista higijene, a sada je državni sekretar.

“Ljekari primarne zdravstvene zaštite Milana Cojić i Aldijana Zeković iz Doma zdravlja Podgorica. Specijalista doktor, profesor Milovan Živković, infektolog iz Opšte bolnice Berane. Doktor Ana Bubanja, infektolog iz Kliničkog centra. Doktor Snežana Radovanović, endokrinolog iz Opšte bolnice Berane. Doktor Kenan Erović, anesteziolog iz Opšte bolnice Bijelo Polje, koji je jedva ostao živ jer se i sam razbolio i imao veoma tešku formu bolesti sa veoma teškim komplikacijama. Doktor Ljiljana Marković iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP). Magistar Mina Gazivoda, pishološkinja iz Kliničkog centra. Janko Odović, državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja. U ovom timu je i doktor Nataša Bajčeta, klinički farmakolog Kliničkog centra, doktor Vladimir Jovanović, pulmolog Kliničkog centra i Zora Šćepanović iz Uprave za inspekcijske poslove”, rekla je Borovinić Bojović.

Ona je kazala da je ovaj tim sastavljan timski i da su se rukovodili, stručnošću, apolitičnošću i prvoj liniji odbrane.

Nova direktorka KC Ljiljana Radulović

Novi direktor KC biće neurolog Ljiljana Radulović, kazala je gostujući u “Bojama jutra” na TV Vijesti Borovinić Bojović.Govoreći o tome šta će biti sa direktorima opštih bolnica i domova zdravlja koji su tu došli nedavno i bez konkursa, ona je kazala da postoji veći broj direktora zdravstvenih ustanova koji su više od dva ili tri mandata zaredom obavljali te funkcije.

Pojasnila je da, konkretno za njih, ne postoji zakonski okvir za produžavanje mandata.

“Imali smo razgovore sa poslaničkim klubovima i, shodno dogovoru premijera sa političkim subjektima koji su trenutno pozicioni, dogovorili smo se da će određeni broj mjesta po dubini pripasti odgovarajućim političkim subjektima. Naravno da će za izbor direktora bolnica i domova zdravlja biti raspisan javni konkurs”, kazala je.Borovinić Bojović je rekla i da je u izradi novih mjera radio tim ljekara, epidemiologa iz IJZ.

“NKT je protivzakonito i samoinicijativno odlučilo da ne postoji, ne rukovodeći se interesima građana. Isto kao što je nastalo, nestalo je protivzakonito. Ministarstvo zdravlja je bilo dužno da u najkraćem roku dovede potpunu situaciju pod kontrolom. Tim stručnjaka učestvovao je u izradi seta mjera, koji je stupio na snagu u srijedu”, rekla je Borovinić Bojović, dodajući da NKT “nije smjelo da donese odluku o napuštanju”.

Ona je istakla da je važno poštovati sve mjere i preporuke.

“Mjere su se u prvom talasu poštovali i svi su ih podržali. Poslije su zbog selektivnosti građani prestali da ih poštuju. Građani nisu krivi i niko ne može da ih optuži za bilo kakvo stanje sada”, rekla je Borovinić Bojović.

Broj novopozitivnih pao na 381

Laboratorije IJZ, druge javne i privatne laboratorije registrovale su 381 slučaj koronavirusa među 1.550 analiziranih uzoraka.

Iz IJZ je saopšteno da je iz Podgorice 165 novopozitivnih, Nikšića 41, Budve 32, Bijelog Polja 30, Bara 25, Cetinja 19, Berana 14, Kotora 12, Pljevalja devet, Tivta i Ulcinja po šest, Herceg Novog i Tuzi po pet, Mojkovca i Petnjice po tri, Plužina i Danilovgrada po dva, Rožaja i Kolašina po jedan.

“Institutu su prijavljena tri smrtna ishoda povezana sa kovidom-19 i to kod pacijenata iz Berana, Herceg Novog i Bara. Najstariji preminuli je imao 68 godina a najmlađi 46 godina (1974 godište). Ukupan broj preminulih povezanih sa kovid-19 infekcijom od početka juna iznosi 560, a od početka godine 569”, saopšteno je iz IJZ.

Prijavljen je oporavak 408 pacijenata.

Iz Kotora tražili da se ažuriraju podaci o oporavljenima

Ukupan broj zaraženih na teritoriji opštine Kotor u prethodnom periodu prikazivan je bez evidencije oporavljenih, utvrđeno je na sjednici Operativnog štaba za praćenje epidemije kovid-19.

To je kazao predsjednik Opštine Vladimir Jokić. On je rekao da su o toj činjenici upoznali ministarku zdravlja i nadležne iz IJZ i da očekuju da će podaci uskoro da budu ažurirani.

Iz Operativnog štaba su pozvali građane da poštuju mjere kako bi se suzbila epidemija i što prije vratili normalnom životu.

Bonus video: