Udruženje ugostitelja: Stavovi ministara pozitivan signal, partnerski odnos neophodan

"Ohrabreni smo i najavom da će se svaka pomoć zasnivati na realnim ekonomskim i finansijskim pokazateljima. Sigurni smo u to da će svaka objektivna analiza pokazati da su naši zahtjevi opravdani i da mogu biti dobra polazna osnova za sveobuhvatan i održiv plan", kazali su iz Udruženja

14307 pregleda 18 komentar(a)
Detalj iz Podgorice, Foto: Boris Pejović
Detalj iz Podgorice, Foto: Boris Pejović

Nevladina organizacija Udruženje ugostitelja Crne Gore kao pozitivan signal prihvata javno izrečene stavove ministara zaduženih za ekonomske i finansijske sektore u Vladi Crne Gore u emisiji "Načisto", da nijednu odluku u vezi s uslovima rada i pomoći države ovom zbog pandemije ugroženom sektoru neće donijeti bez učešća predstavnika Udruženja ugostitelja, navodi se u njihovom saopštenju.

Kako su kazali, partnerski odnos i međusobno razumijevanje su neophodni kako bi se došlo do najboljih rješenja koja će omogućiti opstanak ove djelatnosti i očuvanje više hiljada radnih mjesta.

"Ohrabreni smo i najavom da će se svaka pomoć zasnivati na realnim ekonomskim i finansijskim pokazateljima. Sigurni smo u to da će svaka objektivna analiza pokazati da su naši zahtjevi opravdani i da mogu biti dobra polazna osnova za sveobuhvatan i održiv plan za, u ovom trenutku, održavanja u životu ove djelatnosti, a kasnije i razvoj ove djelatnosti, od čijeg dobrog poslovanja korist mogu imati svi, i država kroz punjenje budžeta i nova zapošljavanja i zaposleni, kao i privrednici u svim povezanim djelatnostima. Ne moramo podsjećati na uslove i gubitke s kojima poslujemo, što je uzrokovano pandemijom novog koronavirusa, na težak, neizdrživ položaj i zaposlenih i poslodavacau ovom sektoru", piše u saopštenju ugostitelja.

Ističu da je važno je da svi budu svjesni činjenice da od 1. decembra ova djelatnost nema nikakvu pomoć od države, a da je pomoć ovom sektoru urgentna, te da je zatvaranje ugostiteljskih objekata zbog nemogućnosti poslovanja u ovakvim uslovima najgore rješenje.

"I imalo bi nesagledive negativne posljedice, ne samo za članove našeg udruženja, naše zaposlene i njihove porodice, već i na sve povezane djelatnosti i društvo u cjelini. Zbog toga, razumijevajući sve izazove s kojima se svi kao društvo i država suočavamo, očekujemo da će u najkraćem roku naš zahtjev biti analizaran i da ćemo, već u narednoj sedmici, imati povratne informacije i donošenje makar kratkoročnih, urgentnih mjera, a kasnije, u partnerskom odnosu, doći i do dugoročnog plana kako ovu, za crnogorsku ekonomiju važnu djelatnost, učiniti prosperitetnom i održivom", zaključuje se u saopštenju Ugostitelja.

Bonus video: