Radnici nikšićkog Metalca traže pomoć od nove Vlade

"Bivši gradonačelnik nam je bio obećao pomoć, mada nikada nije htio da nas primi. Sada smo tu da bih novoj Vladi i ministarstvima iznijeli naš problem“, kazao je Radisav Bulatović

5336 pregleda 75 reakcija 12 komentar(a)
Bulatović i Vučinić, Foto: Svetlana Mandić
Bulatović i Vučinić, Foto: Svetlana Mandić

Radnici nikšićkog Metalca Termohem okupili su se ispred kapije fabrike da bi još jednom nadležnima skrenuli pažnju na sebe i na činjenicu da skoro godinu uzalud oni i njihove porodice mole za makar jednokratnu pomoć, pošto su na rubu egzistencije, kao i da se novoj Vladi obrate za pomoć.

Sa njima je bio i predsjednik Radničke partije Maksim Vučinić.

„Ovo je ispričana priča, a mi se nijesmo pomjerili sa mrtve tačke. Tražili, obećavali su nam pomoć, ali ništa. Bivši gradonačelnik nam je bio obećao pomoć, mada nikada nije htio da nas primi. Sada smo tu da bih novoj Vladi i ministarstvima iznijeli naš problem“, kazao je Radisav Bulatović u ime okupljenih radnika.

Oni će novoj Vladi poslati dopis da ih prime na razgovor, a prema riječima Bulatovića, ne preostaje im ništa nego da vjeruju u njihovu pomoć, kada prethodna nije, kako rekoše, imala sluha za njih.

„Najviše bi voljeli da nađu novog ozbiljnog vlasnika da pokuša da pokrenemo proizvodnju jer ovo je firma koja može da radi, koja se dokazala na svjetskom tržištu. Samo želimo nekog poštenog i normalnog vlasnika koji će da radi i da nam isplate plate koje nam duguju. Tražimo samo ono najosnovnije. Nijesu nam plaćeni doprinosi pa bi od Vlade tražili da nam uplati te doprinose, jednokratnu pomoć, kao i da vidimo na koji način mogu da nam pomognu“, kazao je Bulatović.

Radnicima, a krajem prošle godine u Metalcu ih je bilo uposleno oko 110, vlasnik duguje tri i po plate. Jedan dio radnika je uspio da nađe posao na dva-tri mjeseca kako bi uspjeli da obezbijede novac za egzistenciju porodica, dok drugi dio od decembra nigdje nije bio radno angažovan. Prema riječima Bulatovića nešto preko 30 radnika u Metalcu imalo je rješenje za stalno, dok su ostali bili na određeno.

„Prije desetak dana smo na naš zahtjev imali sastanak sa predsjednikom Opštinom, Milutinom Simovićem. Ništa od tog razgovora nije bilo. Rečeno nam je da oni navodno ništa ne mogu da nam pomognu, već da mi uvedemo stečaj. Pomenuli smo mu i pomoć koju je Veselin Grbović pominjao. Rekao je da ne mogu da pomognu, jer im smetaju neka zakonska akta“, kazao je Bulatović.

Radnici tvrde da od obustavljanja proizvodnje predstavnici “Termochema” nijesu dolazili u Nikšić, niti su zaposleni mogli da stupe u kontakt sa njima.

Fabrika je ostala i bez privatnog obezbjeđenja pa su hale poslednjih mjeseci bile i na meti lopova.

„Odavde je izneseno ko zna koliko, ova firma je bukvalno opljačkana. Ulazi ko god hoće. To niko ne čuva, a unutra je veliki alat. Iznosi se, krade se, nikoga nema da pokuša da to spriječi. Po grade su prodaju naše bušilice, brusilice. Razgovarali smo sa Simovićem da se uđe tu, da se izvrši neki popis, ali nijesmo postigli nikakav dogovor“, tvrdi Bulatović.

Metalac, koji je bio zatvoren do avgusta 2016. godine, kupila je češka kompanija Termochem koja je zatim pokrenula proizvodnju, da bi istu obustavila 27.decembra prošle godine.

Nastavak proizvodnje je nekoliko puta najavljivan, ali je svaki put odlagan uz obrazloženje da nijesu obezbijedili sredstva, kao i da je matična firma u finansijskim problemima i da ne može da im pomogne.

Matična firma u Češkoj je navodno, kazali su radnici, bankrotirala, a u nikšićkom Metlcu i pored dugovanja, kako prema radnicima i dobavljačima, tako i prema Opštini Nikšić i državi, nije pokrenut stečaj.

Račun fabrike je, prema tadašnjem izvještaju Poreske uprave, blokiran od oktobra prošle godine na iznos od oko 120 hiljada eura.

I Opština Nikšić je, po osnovu duga od oko 50 hiljada eura na ime poreza bila blokirala račun, ali su potom stavili hipoteku na dio zemljišta i pojedine objekte u krugu fabrike.

Vučinić podržao radnike

Predsjednik Radničke partije Maksim Vučinić kazao je da je došao da podrži radnike, da im obeća da će nove institucije sistema stati uz njih i pomoći im.

„Ne mogu im obećati kratkoročnu pomoć, jer je to u nadležnosti Vlade, ali im mogu obećati medijaciju između njih i novih ministarstava finansija i ekonomije. Mislim da će novi ministri imati razumijevanja prema ovim ljudima i shvatiti u kakvim su situacijama oni i njihove porodice. Pomoć njima bi bila značajno i za grad i za sistem“, kazao je Vučinić.

Prema njegovim riječima Metalac je bio primjer dobre privatizacije, dok politika nije „umiješala prste“.

„Bivši vlasnik iz Slovenije je uspješno poslovao. Međutim kada je bivša vlast umiješala svoje prste i počela da koristi ovaj kolektiv i fabriku za predizborne kampanje od tada je počelo slabljenje ove fabrike i danas smo došli do toga da ovim ljudima nijesu isplaćene zarade i da više ne idu na posao“, kazao je Vučinić.

foto: Svetlana Mandić

Bonus video: