matica crnogorska:

"Leposavić skandalozno priznao da su izmjene Zakona pripremljene tajno i onako kako je to tražila SPC"

"Podsjećamo javnost da se shodno odredbama Poslovnika o radu Skupštine Crne Gore po skraćenom postupku može donijeti samo zakon kojim treba urediti pitanja i odnose nastale usljed okolnosti koje nijesu mogle da se predvide, a nedonošenje zakona bi prouzrokovalo štetne posljedice, ili kada se zakon mora uskladiti sa evropskim i međunarodnim pravom"

12314 pregleda 23 reakcija 24 komentar(a)
Radulović, Foto: Arhiva Vijesti
Radulović, Foto: Arhiva Vijesti

Ministar pravde (Vladimir Leposavić) je najavio izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti po skraćenom postupku i skandalozno priznao da su izmjene pripremljene tajno i onako kako je to tražila Srpska pravoslavna crkva (SPC), čije interese je i sam donedavno zastupao, saopšteno je danas iz Matice crnogorske.

"Podsjećamo javnost da se shodno odredbama Poslovnika o radu Skupštine Crne Gore po skraćenom postupku može donijeti samo zakon kojim treba urediti pitanja i odnose nastale usljed okolnosti koje nijesu mogle da se predvide, a nedonošenje zakona bi prouzrokovalo štetne posljedice, ili kada se zakon mora uskladiti sa evropskim i međunarodnim pravom. Nijedan od navedenih razloga u ovom slučaju ne postoji, čime se pravo otvoreno izvrgava ruglu. Ali se zato ispunjavaju obećanja data SPC, koja se može smatrati i novim zakonodavcem u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju Matice crnogorske koje potpisuje predsjednik Dragan Radulović.

U saopštenju se dodaje da postaje jasno da crnogorska Vlada, a vjerovatno i njena parlamentarna većina, imaju namjeru da izvrše reviziju važećeg i sa međunarodnim pravom već usklađenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

"Time bi u njega ugradili lažnu državnu i crkvenu istoriju Crne Gore, obezbijedili privilegovan položaj eparhijama SPC u Crnoj Gori i omogućili da se crnogorsko sakralno i kulturno nasljeđe, od neprocjenjive vrijednosti za identitetsko samorazumijevanje crnogorskog naroda, preda u ruke SPC i time stavi pod nadzor države Srbije. U konačnom, SPC bi u svoj posjed dobila i Cetinjski manastir koji je istorijski simbol crnogorske duhovne i svjetovne vlasti, a koji do sada nije pravno posjedovala", kazali su iz Matice crnogorske.

Naveli su da "najavljenim zakonskim izmjenama, koje najbolje odražavaju politički duh nove vlasti, srpske eparhije u Crnoj Gori dobile bi status državne crkve čime bi se sekularni karakter naše države faktički obesmislio".

"Matica crnogorska je u kontinuitetu javno ukazivala na poguban uticaj SPC na suverenost i emancipaciju Crne Gore, na neprincipijelno koketiranje vlasti sa njenim vrhom, kao i na nipodaštavajući odnos prema Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi. Matica crnogorska apeluje na poslanike da se suprotstave namjeri nove Vlade i da odbiju protivpravnu reviziju Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Takođe, apelujemo na predstavnike međunarodne zajednice, crnogorsku akademsku zajednicu i nevladin sektor da ukažu na neophodnost poštovanja vladavine prava i u ovom važnom slučaju, jer se radi o zaštiti crnogorske duhovne i kulturne baštine, i zaštiti ljudskih prava i sloboda. Posebno se obraćamo crnogorskom iseljeništvu da se zajedno sa nama suprotstave grubom aktu nasilja nad suverenitetom države Crne Gore, njenom kulturnom i vjerskom tradicijom, i pravom na postojanje. Iako ovakvo političko djelovanje nove vlade nije neočekivano, ono već sada svjedoči, ne samo o anticrnogorskom klerikalnom duhu vlasti, već i o spremnosti da se bespravno poklanjaju tuđoj crkvi crnogorske svetinje", kazali su iz Matice crnogorske

Na kraju, kako navode, podsjećaju da je Vladu, zahvaljujući većini od jednog poslanika, podržalo i nekoliko partija koje su deklarativno građanske i konstitucionalne.

"Te partije bi svoje iskazano opredjeljenje sada morale demonstrirati na djelu, i to zaustavljanjem ovog uzurpatorskog i diskriminatorskog akta prema crnogorskom narodu i njegovom istorijskom nasljeđu", zaključuje se u saopštenju Matice crnogorske.