Ministarstvo sporta dvije godine ignorisalo Berane

U toku je završna faza revizije projekta rekonstrukcije zapadne tribine na beranskom gradskom stadionu, a Opština će iz svojih sredstava izdvojiti oko 100.000 eura

3997 pregleda 8 komentar(a)
Stadion u Beranama, Foto: Opština Berane
Stadion u Beranama, Foto: Opština Berane

Ministarstvo sporta nije odgovorilo ni na jedan zahtjev iz Opštine Berane za renoviranje i izgradnju sportskih objekata u protekle dvije godine. Vladimir Đaković, menadžer Opštine, rekao je da je u tom periodu tražena rekonstrukcija trinaest sportskih objekata, ali neuspješno.

“Ministarstvu sporta tražili smo po javnom konkursu u 2019. rekonstrukciju sedam sportskih objekata. Fokus smo stavili na stadion malih sportova za čiju je adaptaciju po predmjetu trebalo oko 75.000 eura. Čak nam je i bivši ministar sporta, Janović, obećao da će finansirati tartan podlogu te iste godine kada je dolazio da otvori kancelariju za mlade. Međutim od toga nije bilo ništa”, kazao je Đaković Vijestima.

Od Ministarstva nisu dobili odgovor, ali im je u telefonskom razgovoru sa koordinatorima projekta rečeno, kaže Đaković, “da su za realizaciju potrebna velika sredstva koja premašuju vrijednost opredijeljenih”.

Tokom ove godine su poslali nove zahtjeve, za rekonstrukciju igrališta u mjesnoj zajednici Dolac, Lužac, Hareme, Donje Luge, Pešca, Novo Naselje, a ponovili su i prethodne, među kojima obnova stare hale ispod Jasikovca zahtijeva najviše novca.

“Vodili smo računa da za rekonstrukciju ovih objekata tražena sredstva ne iznose prevelike svote novca, pa su se iznosi za rekonstrukciju terena u ovim mijesnim zajednicama kretali od 5.000 do 40.000 eura. Naravno ni u 2020. ni jedna aplikacija Opštine Berane nije dobila prelaznu ocjenu Ministarstva sporta, dok su u mnogim drugim opštinama urađeni brojni sportski tereni”, kaže Đaković.

Na pitanja “Vijesti” Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, Anja Kečalović, nova portparolka u Upravi za sport kaže da su trenutno u procesu reorganizacije, te da iz tog razloga nema adekvatnog nadređenog ko bi mogao da odgovori na pitanja. Na pitanja bivšem ministru sporta dostavljena na adresu dostupnu na sajtu ministarstva sporta nije odgovoreno.

U toku je završna faza revizije projekta rekonstrukcije zapadne tribine na beranskom gradskom stadionu, a Opština će iz svojih sredstava izdvojiti oko 100.000 eura. U prethodnoj obnovi istočne tribine pomoć su dobili od Fudbalskog saveza Crne Gore koji je uložio 1,7 miliona eura, a ove godine je u planu uređenje barem jednog sportskog poligona u gradu od opštinskog novca.

Pod Bogavskim brdom je 21. novembra izvršena prva tehnička proba novopostavljenih reflektora, takođe u sklopu saradnje sa Fudbalskim savezom, koji su urađena po standardima UEFA za igranje utakmica na svim nivoima.

Na pitanje šta očekuju od novog Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, menadžer Opštine kaže da će sačekati da vide kakav će biti plan rada i na koji način će se odvajati novac. “Dokumentaciju imamo spremnu i svakako ćemo se obraćati za sredstva, naročito jer smo opština sa malim budžetom i iz sopstvenih izvora radimo koliko možemo, ali to nije dovoljno”.

Bonus video: