Solila primjer dobre prakse saradnje na zaštiti vrijednog prirodnog staništa

Predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenovič je pozdravio svako ulaganje i aktivnost koja doprinosi daljem razvoju prirodnih potencijala Tivta

4569 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore (JPMD) Predrag Jelušić sa saradnicima i predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović obišli su juče posebni Rezervat prirode „Tivatska Solila“ u Krtolima kod Tivta. Povod obilaska Solila bilo je upoznavanje sa preduzetim i planiranim aktivnostima JPMD na unaprijeđenju rezervata i prezentacija međunarodnog projekta EU IPA INTERREG ePATH „Endemic pathways- Endemske staze“, a koji će se djelimilno realizovati i u ovom rezervatu prirode.

Jelušić je informisao gradonačelnika Komnenovića da je JPMD potpisalo partnerski sporazum sa JP Park Prirode Hutovo Blato iz BiH i partnerom iz Hrvatske, "Makarski komunalac" d.o.o. iz Makarske koji se stara o Biokovskim botaničkim vrtom "Kotišina" koji je dio Parka prirode Biokovo.

Jelušić i Komnenović
Jelušić i Komnenovićfoto: Siniša Luković

Potpisivanjem tog sportazuma počela je realizacija EU IPA INTERREG projekta ePATH "Endemic pathways - Endemske staze" kroz kojeg Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore dobija 358.979,90 eura iz EU fonda za izgradnju Centra za posjetioce, edukaciju zaposlenih i nabavku opreme za birdwatching u Posebnom rezervatu prirode „Tivatska solila“. Jelušić i njegovi saradnici Komnenoviću su predstavili i projekat uređenja prve faze pješačke staze od ulaza u rezervat Solila do vidikovca uz saobraćajnicu prem Krtolima, za što je JPMD iz sredstava za 2021. godinu, opredjelilo iznos od 34.000 eura.

Tivatska solila
Tivatska solilafoto: Siniša Luković

Kako je istaknuto, izvođač radova je izabran i uskoro bi trebalo da bude uveden u posao, a očekuje se da radovi budu završeni u roku od dva mjeseca. Jelušić je kazao da će u novom Centru za posjetioce na Solilima koji će iti operativan u roku od dvije godine, posjetioci, turisti i zaljuvbljenici u prirodu koji dolaze u taj rezervat dobiti niz sadržaja koji će im upotpuniti užitak boraka u tom jedinstvenom zaštićenom močvarnom području u kome živi veliki broj raznih vrsta ptica, životinja i specifične flore. „Vjerujem da ćemo u saradnji sa Opštinom i lokalnom zajednicom, nastaviti da unepređujemo i štitimo prostor Solila. Zahvalni smo pogotovo lokalnom stanovništvu iz Krtola, na apsolutnoj podršci i razumijevnaju za sve aktivnosti koje smo ovdje sproveli u proteklom periodu.“- kazao je Jelušić koji je sa gradonačenikom ragovarao i regulisanju devastiranih tokova mjesnih potoka i kanala u Tivatskom polju, a koji dovode slatku vodu u močvare Solila, odnosno uređenju vodnog režima u zaštićemom području, ali i van njega, a što bi pored ostaloga, spriječilo i povremena plavljenja lokalnog puta Tivat-Radovići koji prolazi uz granicu rezervata prirode Solila.

Predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenovič je pozdravio svako ulaganje i aktivnost koja doprinosi daljem razvoju prirodnih potencijala Tivta, a posebno kada je u pitanju zahvat zaštićenog prirodnog dobra Solila. Tivat je, naglasio je on, u procesu sticanja sertifikata „Zelene destinacije“, zbog čega je gradonačelnik posebno iukazao na vrijednosti Solila sa aspekta ekologije, biologije i eko turizma. „Solila i sve što je ovdje do sada urađeno na realizaciji projekta posebnog Rezervata prirode su primjer dobre prakse i na tome sam zahvalan JPMD i njegovim regionalnim partnerima. Tivat ovdje ima ne samojedno prelijepo zaštićeno prirodno stanište, već i novi sadržaj za zeleni turizam, posmatranje ptica i druge slične održive turističke aktivnosti koje danas imaju sve više poklonika u Evropi i svijetu. Tome će posebno doprinijeti budući objekat Centra za posjetioce, a lokalna uprava Tivta će i daje podržavati ove aktivnosti.“- istakao je Komnenović.

Bonus video: