Media centar: Raskinuti ugovor sa Nikčević, RTCG planira da se bavi sa SPC, ne i sa drugim zajednicama

"Novinarka Nikčević svojim pogrešnim shvatanjem novinarske profesije i služenja javnom interesu nije nikada ni trebala da bude angažovana na nacionalnoj javnoj televiziji...", saopštio je direktor Media centra Goran Đurović

33935 pregleda 251 reakcija 41 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Media centar zatražio je od menadžementa TVCG da odmah raskine ugovor sa Tamarom Nikčević i ukloni emisiju "Teleskpija" iz programskog plana za 2021. godinu.

Nikčević je u emisiji na državnoj televiziji objavila da je ambasadorka SAD Džudi Rajzing Rajnke na privatnoj večeri projektovala da će predsjednik Milo Đukanović izvesti tenkove na ulice nakon izbora 30. avgusta.

"Novinarka Nikčević svojim pogrešnim shvatanjem novinarske profesije i služenja javnom interesu nije nikada ni trebala da bude angažovana na nacionalnoj javnoj televiziji, jer je svojom jednostranošću i pristupom dodatno kompromitovala RTCG kao medij društva, odnosno svih crnogorskih građana i građanki, što je eskaliralo u vidu profesionalno i ljudski neprihvatljivih optužbi na račun ambasadorke SAD u Crnoj Gori, izrečenih u emisiji koja je bila na programu 8. decembra 2020. godine", navodi se u saopštenju Media centra koje potpisuje direktor Goran Đurović.

Emisija "Teleskopija", kako se dodaje, predstavljena je kao emisija koja će se baviti "društvenim pitanjima regionalnog karaktera", ali je "očigledno odstupala od proklamovanog koncepta, uz kršenje profesionalnih principa i standarda a služila je isključivo za saopštavanje stranačkih poruka dojučerašnje vlasti".

Media centar je predložio uklanjanje Teleskopije iz programsko-produkcionog plana TVCG za 2021. godinu.

Kako se navodi u saopštenju, ukazano je da je u centralnoj informativnoj emisiji Dnevnik 2 potrebno pružiti javnosti više relevatnih informacija iz lokalnih sredina, obrađivati lokalne probleme građana i pratiti rad lokalnih samouprava.

"Životne teme treba da imaju prednost u odnosu na protokolarne aktivnosti najviših javnih funkcionera".

U saopštenju se navodi da su u planu za 2021. godinu samo dvije epizode emisije "Mehanizam" koje su planirane projektom podržanim od ambasade SAD.

Media centar predlaže da se poveća broj emisija redakcije za istraživačko novinarstvo i pripremi novi serijal koji ukazuje na anomalije u vršenju javnih poslova i zloupotrebama državnih resursa.

Media centar smatra da je neophodno povećati prisutnost problematike manjinskih zajednica u svim segmentima informativnog progarama.

"U emisijama koje se objavljuju u prime time-u veoma rijetko gostuju pripadnici manjiskih naroda i potrebno je povećati njihovo učešće. Sredstva za produkciju dječijeg programa, obrazovnog programa, naučnog programa, treba da budu uvećana".

Iz Media centrra su saopštili da je u sklopu dokumentarnog programa u 2021. godini planirano više emisija koje imaju za cilj da se bave Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) u Crnoj Gori.

"Planirana je emisija "Mantija umjesto kravate" koja će biti posvećena političkom djelovanju SPC u Crnoj Gori. U serijalu od tri emisije pod nazivom "Uništeno blago", tretiraće se uloga SPC u vezi sa "degradacijom" kulturne i sakralne baštine. U emisiji pod radnim nazivom "Blagoslov za ćutanje" planirano je da se obradi tema pedofilije i seksualnog uznemiravanja u pravoslavnoj crkvi: "Budući da SPC djeluje i na teritoriji Crne Gore, smatramo da je u interesu javnosti i u našoj zemlji da, kroz istraživački dokumentarac, govorimo o toj gotovo zabranjenoj temi." (izvod iz nacrta plana)", saopšteno je iz Media centra.

Smatra da se iz nacrta programsko-produkcionog plana "jasno uočava namjera Redakcije dokumentarnog programa da se bavi isključivo SPC a ne svim vjerskim zajednicama".

"Što stvara sumnju u dobre namjere TVCG. Nesporno je da su teme učešća vjerskih zajednica u političkom životu, upravljanje kulturnim nasljeđem i pedofilija u vjerskim organizacijama veoma intersantne za javnost, ali ostaje nejasno zašto se samo jedna vjerska zajednica izdvaja i postaje predmet pažnje redakcije dokumentarnog programa. Ovakav, jednostran, pristup bi se mogao dovesti u vezu sa predstojećim popisom i političkim dešavanjima u Crnoj Gori a nepažljiva i neprofesionalna obrada pomenutih tema bi produbila podjele u državi, što svakako nije uloga javnog servisa. Dokumentarni film "Svjedok Božije ljubavi", posvećen Amfilohiju Radoviću, koji je mimo programsko-produkcionog plana emitovan u februaru ove godine, izazvao je snažne reakcije u javnosti zbog načina interpretiranja činjenica. Ovo prethodno iskustvo sa istom redakcijom i autorkom izaziva sumnju u profesionalne namjere i zloupotrebu javnog servisa u političke svrhe. Valja napomenuti da se Savjet RTCG nije bavio kršenjem programsko-produkcionog plana kada je emitovana dokumentarna emisija "Svjedok Božije ljubavi" i nije sankcionisala odgovorne za kršenje zakonske procedure".

Media centar je predložio da se pomenute emisije u programsko-produkcionom planu za 2021. godinu prošire na način što bi obuhvatile sve vjerske zajednice i imale identičan pristup prema svima ili da se izbrišu iz plana.

Saopšteno je i da u okviru programsko-produkcionog plana nije predviđeno učešće Crne Gore na pjesmi Evrovizije a samim tim ni izbor predstavnika na ovom takmičenju.

"Predlažemo da se ovaj segment plana promijeni i da se organizuje takmičenje domaćih izvođača i autora za predstavnika Crne Gore na Evroviziji. Uloga RTCG je da podržava razvoj domaće kulturne i umjetničke scene i daje podršku afirmisanju mladih umjernika. Učešće na ovom takmičenju je svakako veliki podstrek za domaće autore i izvođače koji, osim nastupa, imaju priliku da promovišu Crnu Goru", navodi se u saopštenju.

Bonus video: