Godišnji odmor nastavnici ne koriste tokom zimskog raspusta

Pravni tim resora prosvjete "Vijestima" je nezvanično pojasnio da su na taj način željeli da zaštite zaposlene na određeno, a u skladu sa inicijativom koju im je ranije dostavio podgorički Odbor Sindikata prosvjete

47309 pregleda 805 reakcija 79 komentar(a)
Bratić, Foto: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta
Bratić, Foto: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić uputila je dopis direktorima škola u kojem ih obavještava da zaposleni na određeno i neodređeno vrijeme ne mogu koristiti godišnji odmor u toku zimskog školskog raspusta.

"Ovo iz razloga jer je zimski raspust školski raspust predviđen za učenike, a ne za zaposlene", piše u dopisu koji je Ministarstvo uputilo direktorima škola.

Taj dopis više korisnika družtvenih mreža podijelilo je na svojim profilima.

Pravni tim resora prosvjete "Vijestima" je nezvanično pojasnio da su na taj način željeli da zaštite zaposlene na određeno, a u skladu sa inicijativom koju im je ranije dostavio podgorički Odbor Sindikata prosvjete.

Kako iz Ministarstva pojašnjavaju, Zakonom o radu predviđeno je da zaposleni u prosvjeti koriste godišnje odmor tokom školskog raspusta.

Međutim, isti Zakon, pojašnjavaju oni, predviđa i da godišnji odmor traje najmanje 20 radnih dana, zbog čega su htjeli da otvore mogućnost da zaposleni na određeno odmor koriste nakon završetka školske godine.

Iz Sindikata prosvjete kažu da su inicijativu uputili posebno zbog toga što zimski raspust ove godine traje samo sedam radnih dana, te da su ostalo praznici.

Prema školskom kalendaru zimski raspust počinje 31. decembra i traje do 18. januara.

"Gradski odbor SPCG Podgorica je u saznanju da tokom trajanja ove školske godine direktori nekih podgoričkih vaspitno obrazovnih ustanova pripremaju rješenje o godišnjem odmoru zaposlenima na određeno vrijeme u januaru mjesecu. Dosadašnja praksa, do prošle školske godine, bila je da se godišnji odmori licima koji su bila zaposleni na određeno vrijeme daju po isteku nastavne godine. Juna 2020. godine u nekim podgoričkim školama, na osnovu preporuke Inspekcije rada, godišnji odmori su određivani u toku trajanja nastavne godine tj, krajem juna. Granski odbor SPCG Podgorica tada nije mogao dobiti pisano tumačenje Ministarstva prosvjete na ovu temu. Tokom januara školski raspust nije za nastavno osoblje jer tada imamo radne obaveze, već je on predviđen samo za učenike. U Zakonu o radu član 82 stoji "da se odmor daje tokom skolskog raspusta", tj, od prvog jula kada završimo svoje radne obaveze. Drugo, ove školske godine sa skraćenim zimskim raspustom za đake, ne ispunjava se zakonski uslov od minimum deset radnih dana za korišćenje prvog dijela godišnjeg odmora, član 85 Zakona o radu", navodi se u dopisu podgoričkog Odbora Sindikata prosvjete Podgorica koji je upućen Bratić.,

Predsjednik podgoričkog odbora Sindikata prosvjete Slobodan Savović kazao je "Vijestima" da ga čudi ovakva reakcija dijela uprava škola i zaposlenih u prosvjeti.

"Dopis se odnosi samo na korišćenje dijela godišnjeg odmora zaposlenih na određeno i ništa više. Zimski školski raspust i do sada nije bio predviđen za zaposlene nego su tokom januara i do sada po potrebi dolazili na posao u školu. Ne vidim šta može ovaj dopis da promijeni osim da zaštiti od samovolje kolege na određeno od pojedinih direktora", kazao je Savović.

Bonus video: